Доступність посилання

ТОП новини

«Каруселі» на виборах зупинять рішенням ЦВК?


Київ – Голосувати за відкріпними талонами відтепер можна буде тільки в межах виборчого округу. Рішення про це ухвалила Центральна виборча комісія. Громадські активісти та деякі кандидати вітають таку ухвалу, інші, однак, застерігають – це порушення права виборця на вільне пересування, тож рішення ЦВК можуть оскаржувати у суді.

Українці можуть змінювати місце голосування без зміни виборчої адреси лише у межах виборчого округу. Таке рішення ухвалили на засіданні ЦВК, пояснюючи його намаганням уникнути зловживань, як на минулих виборах.

Рішення ЦВК дійсно зможе зупинити так звані «каруселі», оскільки виборець голосуватиме за одних і тих же мажоритарників: що «в себе» на дільниці, що на зміненій – бо це все буде в межах округу, вважає голова організації «Комітет виборців України» Олександр Черненко.

Те, що ЦВК ухвалила таку норму – це добре, але вона дуже сумнівна з юридичної точки зору
Олександр Черненко
«Раніше деякі кандидати могли привезти на «свої» округи підлеглих, студентів і так далі. Те, що ЦВК ухвалила таку норму – це добре, але вона дуже сумнівна із юридичної точки зору і її дуже легко можна буде оскаржити», – зауважує він.

ЦВК обмежує свободу пересування громадян – регіонал

Конституція гарантує право громадянина бути обраним і голосувати, що, власне, обмежується рішенням ЦВК, вважає заступник голови парламентського комітету з питань правосуддя депутат-регіонал Валерій Бондик. Що робити, якщо людина на час виборів буде у відрядженні за межами округу, запитує він.

«Якщо працюють спостерігачі, яких вже багато зареєстровано, якщо працюють комісії, то не потрібно казати про якісь фальсифікації. Тобто це все повинно забезпечуватися іншими методами стримування, а не дозволом голосувати тільки в межах округу, – наголошує депутат. – Я чув про це рішення, але я з ним не погоджуюсь».

Якщо вони хочуть голосувати у чужому окрузі за чужого кандидата – це ж неправильно
Тетяна Монтян
А кандидатка-мажоритарниця, юрист Тетяна Монтян ніяких утисків свободи пересування у рішенні ЦВК не бачить: «Вони могли б боротися за те, щоб, навіть перебуваючи на території іншого округу, мати змогу голосувати за кандидата по своєму округу. Це була б справедлива боротьба. А якщо вони хочуть голосувати у чужому окрузі за чужого кандидата – це ж неправильно».

Згадану проблему зачіпали і міжнародні спостерігачі. За день до ухвалення рішення голова комісії Володимир Шаповал на зустрічі із членами тимчасового комітету ПАРЄ зі спостереження за виборами назвав ситуацію, що склалася, «нездоровим феноменом масової міграції» виборців і обіцяв вжити заходів.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG