Доступність посилання

ТОП новини

Боротися зі сказом в Україні треба оральним методом – Горжеєв


В Україні борються зі сказом оральним методом
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

В Україні борються зі сказом оральним методом

Ірина Стельмах

Київ – Сорок два мільйони гривень з держбюджету цього року виділили на боротьбу зі сказом в Україні. Проте це лише третина від необхідної суми, стверджують у Державній ветеринарній фітосанітарній службі України. Допомогти грошима закликали Євросоюз, решта надій – на вітчизняного виробника.

Щороку понад 100 тисяч українців звертаються за допомогою після укусів хижаків. Більше половини з них отримують направлення за підозрою на сказ. Проблема поширення сказу в недостатньому фінансуванні заходів із боротьби з хворобою, вважають у Державній ветеринарній фітосанітарній службі України.

«В середньому виділяється 100 мільйонів гривень. Із них левова частка, а це 42 мільйони, йде на проведення протиепізоотичних заходів – щеплення сільськогосподарських тварин, котів, собак та імунізації диких тварин. Але це лише 30 відсотків від необхідної суми», – стверджує голова Держветфітослужби Володимир Горжеєв.

Східні області імунізує держава, західні – Євросоюз

За рахунок держбюджету імунізацію в Україні цього року проводять лише у п’яти областях. Це Донецька, Луганська, Харківська, Сумська та Полтавська області. Саме там, за словами голови Держветфітослужби, найбільше осередків хвороби. Потребують негайного фінансування і Київська, Вінницька, Миколаївська, Одеська та Тернопільська області. Адже за цей рік у них відбулось різке збільшення випадків захворювання на сказ.

Що ж до західних областей, то запобігати розповсюдженню сказу на їхніх територіях буде Європейський Союз. У 2008 році Держветфітослужба звернулась до Генерального директорату Єврокомісії з охорони здоров’я та прав споживачів Євросоюзу з проханням допомогти у боротьбі зі сказом в Україні.

«Європейський Союз йде на те, щоб зробити буферну зону на території України, знаючи, що у нас широке розповсюдження сказу. В кінці жовтня на цій території боротьбу з захворюванням проведуть повітряним шляхом за допомогою гелікоптерів. Це виключить людський фактор і збільшить ефективність імунізації», – зазначив Горжеєв.

Щоб запобігти поширенню сказу на сусідні з Україною європейські країни, Євросоюз виділив 1,2 мільйона євро. Проте ця сума призначена лише на цьогорічну осінню імунізацію.

Українська вакцина за європейськими стандартами

«Найефективнішим методом є оральна імунізація, тобто застосування приманок для диких тварин. Таким шляхом пішли всі країни Західної Європи і вони досягли або повного оздоровлення, або на їхній території залишились поодинокі випадки хвороби на сказ», – зазначив Горжеєв.

В Україні виробляють таку вакцину-приманку. Підприємство «Укрветпромснаб» отримує держзамовлення на імунізацію п’ятьох східних областей, адже воно єдине в Україні отримало рекомендації Міжнародного епізоотичного бюро та Всесвітньої організації охорони здоров’я.

За словами заступника директора з питань виробництва вакцини «Броварабіс V-RG» Оксани Давиденко, підприємство «Укрветпромснаб», випускаючи 35-40 тисяч доз на день, здатне самостійно забезпечити імунізацію східних областей України всього лиш за місяць.

Проте дефіцит державного фінансування залишає один на один із хворобою сказу решту території України. Для її подолання метод оральної імунізації необхідно застосовувати щонайменше 3-5 років у кожній області України, а не лише у кількох із них, зазначає Володимир Горжеєв і додає, що його повсюдне використання дозволило б державі витрачати у 20-100 разів менше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG