Доступність посилання

ТОП новини

Безкоштовні щеплення в Україні теж платні


Харків – Харківські батьки скаржаться, що з них у поліклінніках вимагають гроші за проведення щеплень та проб Манту. Причиною цього, пояснюють фахівці, є затяжні процедури закупівлі вакцини, пов’язані з тендерами та укладанням угод. Однак лікарі запевняють, що вакцин вистачає для виконання графіку необхідних щеплень.

У родині В’ячеслава й Ірини Овсієнко двоє дітей – п’ятирічна Софійка й півторарічний Левко. Ірина розповідає, що перші щеплення Софійці робила з острахом, бо телебачення та радіо повідомляли про випадки смерті дітей після щеплень.
Цікавилася, чи потрібна вакцинація, і що буде якщо уникнути щеплення. Згодом дійшла висновку, що вакцинація потрібна

«Безумовно, цікавилася, чи потрібна вакцинація, і що буде якщо уникнути щеплення. Згодом я дійшла висновку, що вакцинація потрібна. Хоча б для того, щоб убезпечити свою дитину від найрізноманітніших хвороб», – каже молода мама.

За словами Ірини, для обох її дітей вакцина та усі інші необхідні для щеплення матеріали були безкоштовними. Однак, був випадок, коли у поліклініці попросили сплатити за пробу Манту.

Туберкулін закуповується за кошти з місцевих бюджетів

Проби на туберкульоз для малюків та підлітків безкоштовні, стверджують у харківських лікарнях. Хоча, у деяких поліклініках, за відсутності туберкуліну, батькам пропонують об’єднуватися в групи по п’ять осіб і купувати препарат в аптеках.
У Харкові виділена значно менша сума коштів на придбання туберкуліну
Тетяна Тонкошкур

Ситуацію прокоментувала Радіо Свобода заступник головного санітарного лікаря Харківщини Тетяна Тонкошкур. «Туберкулін, який застосовують у пробах Манту, не закуповується за кошти державного бюджету. І ми його не отримуємо в централізованому порядку так, як це робиться з вакцинами. Туберкулін закуповується за кошти місцевих бюджетів. У Харкові, у порівнянні з районами області, з початку року була виділена значно менша сума коштів на придбання туберкуліну», – пояснила заступник головного санітарного лікаря регіону.

Цього року також були перебої з вакцинами проти кору, паратиту, поліомієліту, краснухи, правця та коклюшу.

«Наразі у нас є проблеми із вакцинами проти гемофільної інфекції й поліомієлітною вакциною. За даними державного підприємства «Укрвакцина», ця поставка очікується впродовж жовтня», – запевнила Тетяна Тонкошкур. За її ловами, на відміну від минулого року, коли діти в школу мушені були йти без щеплень, сьогодні ситуація з вакцинами набагато краща.

Немає у державних клініках – є у приватних

Харківську малечу у державних клініках щеплять бельгійськими та французькими вакцинами. Якщо хтось хоче більшого вибору й уваги, звертаються до комерційних фірм.
Вакцина – це не ковбаса, батьки мають обирати вакцину не самостійно, а разом із фахівцем
Андрій Волянський

«Вакцина – це не ковбаса, батьки мають обирати вакцину не самостійно, а разом із фахівцем. Звісно, у поліклініках якісні препарати. Але що мене хвилює – Україна сьогодні знову почала закуповувати АкДС. Це вакцина минулого століття», – зауважує керівник комерційного центру імунопрофілактики та імунореабілітації, кандидат медичних наук Андрій Волянський.

Свою вакцину не виробляємо

Науковці-фармацевти кажуть, що сьогодні в Україні відсутнє власне державне виробництво вакцин, а також дослідження для створення нових імунопрофілактичних препаратів.

Наприклад, співробітникам харківської лабораторії імунореабілітології, що діє при науково-дослідному інституті мікробіології імені Мечникова НАМН, «виділяють кошти лише на зарплати», зізнається її керівник Андрій Волянський.

Проблемним залишається вакцинація дорослих, кажуть фахівці-імунологи. В Україні відсутня культура щеплень серед людей, старших студентського віку. Серед невакцинованих і Ірина Овсієнко, мати двох дітей. Вона переконана, що краще «їсти лимон, часник та цибулю».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG