Доступність посилання

ТОП новини

Саакашвілі: Скандал із тортурами показав, що Грузія демократичніша, ніж Росія


Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі під час свого виступу на 76-й сесії Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку, 25 вересня 2012 року
Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі під час свого виступу на 76-й сесії Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку, 25 вересня 2012 року
Прага – Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі під час виступу на 76-й сесії Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку заперечив критику з боку Росії з приводу скандалу з тортурами в грузинських в’язницях. Росія заявляла, що грузинська влада не здатна захищати права своїх громадян. Президент Грузії наголосив, що відповідь влади у Тбілісі на скандал продемонстрували світу більшу демократичність Грузії, порівняно з Росією.

Виступ президента Грузії в ООН відбувся на фоні напруженої політичної ситуації в його країні, що підігріває і наближення парламентських виборів 1 жовтня, і скандал із застосуванням тортур у грузинській в’язниці, який і досі викликає масові протести опозиції. Навіть представники православної церкви, священнослужителі, студенти-богослови вийшли у середу на вулиці Тбілісі, щоб засудити «мерзенні» прояви насильства над в’язнями.
Що поставлено на карту в Грузії сьогодні – сама ідея, що демократія може процвітати у нашій частині світу
Міхеїл Саакашвілі

Міхеїл Саакашвілі наголосив в ООН, що Грузія є прикладом демократії для свого регіону. «Наші перетворення і та ворожість, яку вони викликали у тих, хто відчуває загрози від свободи, продовжили робити Грузію контрольним прикладом демократії для всього регіону. Що поставлено на карту в Грузії сьогодні – сама ідея, що демократія може процвітати у нашій частині світу», – сказав президент Грузії на сесії Генеральної асамблеї ООН.

Саакашавілі акцентував увагу ООН на тому, що Москва не любить демократичних успіхів його країни і боїться, що Грузія є зразком для інших держав у регіоні. «Навіть шлях, яким ми реагували на в’язничний скандал, який мали нещодавно, демонструє, що в Росії ці факти стаються майже щодня і ніхто не намагається позбутися там цього», – зауважив грузинський президент.

Саакашвілі пообіцяв покарати всіх винних у тортурах

Вступаючи на сесії Генеральної асамблеї ООН, президент Грузії також сказав, що не боїться сильної опозиції, хоча й країна стоїть перед загрозами руйнування і знищення, а шлях свободи, відповідальності, демократичного плюралізму, відкритості суспільства допоможе подолати сили руйнування і зла.

Внаслідок скандалу із застосуванням тортур в одній із в’язниць Тбілісі грузинська влада заарештувала керівництво в’язниці, пішла на відставку двох міністрів, юстиції і внутрішніх справ, і пообіцяла об’єктивне розслідування й покарання всіх винних. Хоча прибічники Саакашвілі вважать, що скандал із тортурами – це політична провокація з боку головної опозиційної сили – партії «Грузинська мрія», засновником якої є мільярдер Бідзіна Іванішвілі.
Грузія ніколи не повернеться назад у минуле, ні під тиском, ні під впливом брудних грошей з півночі, ні під загрозою воєнного вторгнення
Міхеїл Саакашвілі

Президент Саакашвілі також запевнив в ООН, що вибори до парламенту 1 жовтня підтвердять демократичний шлях Грузії. «Головне, що має бути підтверджене виборами, це те, що Грузія ніколи не повернеться назад у минуле, ні під жодним тиском, ні під впливом будь-яких брудних грошей з півночі, ні під загрозою воєнного вторгнення, організатори якого хотіли б скористатися масовими безладами, наявністю внутрішніх ворогів, що загрожують нам. Це не спрацює», – наголосив Міхеїл Саакашвілі у Нью-Йорку.

Натомість опозиція Грузії звинувачує президента Саакашвілі в авторитарних методах правління, придушенні інакодумців, незалежної преси.

Напередодні виборів 1 жовтня в Тбілісі запросили на допит ще одного опозиціонера, колишнього міністра грузинського уряду, кінорежисера Георгія Хаїндраву. Влада підозрює його у зв’язках із організованою злочинністю та відмиванні грошей. Засновник «Грузинської мрії», мільярдер Бідзіна Іванішвілі, назвав звинувачення проти Хаїндрави «абсолютною дурістю».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG