Доступність посилання

ТОП новини

Ми повісимо великий замок на дверях Радіо Свобода – Портников (ВІДЕО, ФОТО)


Сподіваюсь, що Радіо Свобода закриють – Портников
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Сподіваюсь, що Радіо Свобода закриють – Портников

Київ – Радіо Вільна Європа святкує 60-річчя від дня заснування. З цієї нагоди у Київському бюро Радіо Свобода відкрили фотовиставку. Мета виставки – пам’ять про роль цієї радіостанції в житті посттоталітарних країн, а також про важливу роль вільних ЗМІ. Виставку влаштували Чеський культурний центр в Мюнхені і Інститут дослідження тоталітарних режимів у Празі.

Фотовиставка з нагоди 60-річчя з дня заснування радіостанції Вільна Європа в Мюнхені й Празі відкрили в Київському бюро Радіо Свобода. Називається вона «Голоси свободи – це західна провокація?».

«Ми, чеська сторона, хочемо, щоб люди не забували про те, яку роль відіграла Радіо Свобода. Це був такий інтелектуальний канал, на якому можна було і слухати оповідання чеських дисидентів, п’єси і поезію, на ньому працювали відомі чеські історики і дійсно дисиденти-інтелектуали», – сказала директор чеського культурного центру в Києві Даґмар Остржанська.

Відкриття виставки відвідали заступник посла Чехії в Україні Павел Бучек, журналіст Віталій Портников, генеральний директор ТВі Микола Княжицький, а також колишні журналісти Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Марина Остапенко і Лариса Мудрак, довголітній автор радіостанції, дисидент Євген Сверстюк.
Я дуже хочу, щоб «дух свободи» залишався з нами на довгі роки і він ніколи не змінювався з точки зору розуміння високих стандартів, високих істин
Лариса Мудрак

«Радіо Свобода – абсолютно неповторна служба, абсолютно неповторна історія, і абсолютно неповторна українська редакція. Я дуже хочу, щоб «дух свободи» залишався з нами на довгі роки і він ніколи не змінювався з точки зору розуміння високих стандартів, високих істин і високої відповідальності. Це всі ми навчилися на Радіо Свобода», – сказала Лариса Мудрак, яка нині є заступником голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

«Впевнений, що нам вдасться внести вагомий внесок у знищення авторитарних режимів»

Відданим слухачем польської і чеської служб Радіо Вільна Європа був Віталій Портников, який нині працює для української, російської і білоруської редакцій Радіо Свобода. Він говорить, що 30 років тому єдиним вікном у вільний демократичний світ для нього було саме Радіо Вільна Європа.
Радіо Свобода, на жаль, ще існує. І його існування на території Росії, України і Білорусі говорить про те, що ми поки що з нашою місією не впоралися
Віталій Портников

«В мене назавжди залишилася ще і заздрість до працівників цієї радіостанції, тому що її більше немає. Вона виконала свою місію і керівництво нашої корпорації ухвалило логічне рішення про закриття тих служб, які я слухав у дитинстві. А Радіо Свобода, на жаль, ще існує. І його існування на території Росії, України і Білорусі говорить про те, що ми поки що з нашою місією не впоралися, що нам ще не вдалося зробити те, що зробили наші колеги знищивши не тільки комунізм, а й авторитарні тенденції в суспільстві», – вважає Віталій Портников.

«Але я щиро впевнений, що нам вдасться внести вагомий внесок у знищення авторитарних режимів, що нам, як нашим колегам, вдасться притягнути до відповідальності чиновників цих режимів, як це відбулося у Польщі, Чехії Словаччині, де пішли люстраційні процеси, – додає Віталій Портников. – І тільки після цього, як це відбудеться, ми зможемо вважати нашу місію закінченою. Ми повісимо великий замок на дверях Радіо Свобода, його офісах в Києві, Мінську і Москві».

На початку 1950-х років Радіо Вільна Європа, якій присвячена виставка, почала свою трансляцію з Мюнхена на Чехословаччину. За цим зразком невдовзі з’явилися і радіостанції для інших країн Східної Європи – Угорщини, Польщі, Румунії та Болгарії, і які вже припинили своє мовлення. Перша передача Української редакції Радіо Свобода вийшла в ефір у серпні 1954 року. Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода – некомерційна інформаційна служба, яку фінансує Конгрес Сполучених Штатів Америки і яка нині має 28 редакцій.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG