Доступність посилання

ТОП новини

У Криму влада хоче закрити медресе для читців Корану?


Сімферополь – Духовне Управління мусульман Криму (Муфтіят) закликало українську владу зупинити кримських чиновників, які «реалізовують спецоперацію зі знищення ісламських освітніх установ – медресе». У кримському муфтіяті стверджують, що місцева влада намагається закрити Курманське медресе хафізів – школу читців Корану, що розташована у селищі Красногвардійське, що неподалік Сімферополя.

У зверненні Муфтія мусульман Криму аджі Еміралі Аблаєва до Президента України, Прем’єр-міністра, Генпрокурора і міністрів освіти України та Криму мовиться, що упродовж кількох останніх місяців Медресе хафізів у Красногвардійському зазнає постійних перевірок з боку різних інстанцій – санепідемстанції, управління освіти, районної адміністрації, що зрештою завершилося вимогою припинити навчання у цьому релігійному закладі. У листі йдеться, що Муфтіят Криму та адміністрація медресе усунули зауваження санітарно-епідеміологічної станції, однак «вимоги влади про закриття медресе не припинилися», – зазначає Муфтій мусульман Криму аджі Еміралі Аблаєв.

Його заступник, аджі Айдер Ісмаїлов розповів Радіо Свобода, що одночасно на батьків учнів медресе, почався «безпрецедентний тиск з метою припинення ними подальшого навчання у цьому духовному навчальному закладі». За його словами, представники СБУ і місцевої влади погрожували батькам позбавити їх батьківських прав, якщо ті не заберуть своїх дітей з медресе у Красногвардійському.

Батьки за власним бажанням віддають дітей для того, щоб вони вивчили Коран
Айдер Ісмаїлов
«Батьки за власним бажанням віддають дітей для того, щоб вони вивчили Коран, дізналися основи світової релігії – Ісламу. Тож тут перешкоджається і реалізації індивідуальних прав людей на вивчення своєї самобутності, своєї релігії», – вважає, аджі Айдер Ісмаїлов.

Він каже, що не може зрозуміти причин такого масованого тиску на Медресе хафізів – одне з двох подібних духовних закладів в усій Україні. За словами заступника муфтія мусульман Криму, участь правоохоронців у цій кампанії, наводить на думку, що це більше, аніж місцева ініціатива, яка, можливо, має на меті закриття всіх ісламських навчальних закладів у Криму – у підпорядкуванні кримського Муфтіяту, разом з медресе в Красногвардійському, їх п’ять.

Бумеранг, кинутий у поміркованих мусульман, може повернутися радикалізмом – експерт

Начальник Управління освіти Красногвардійської райдержадміністрації Володимир Чертков заявив Радіо Свобода, що жодних претензій до медресе немає.
Питання зовсім інші і зовсім в іншому ключі. Ці питання не пов’язані з релігією
Володимир Чертков

Згодом визнав, що вони таки були, але всі закиди Духовного Управління мусульман Криму він відкинув, а викладені у зверненні до українського керівництва факти назвав вигадками.

«Там немає ні слова правди в тому, що написано. Питання зовсім інші і зовсім в іншому ключі. Ці питання не пов’язані з релігією. Питання пов’язані з питаннями цілодобового утримання дітей. А якщо ви хочете поговорити на цю тему, то це треба розмовляти не телефоном», – сказав Володимир Чертков.

Заступник міністра освіти Криму Володимир Буякевич назвав іншу причину претензій до медресе – там, мовляв, не всі діти навчалися у вечірній школі. Він сказав, що не знав, що частину учнів-хафізів до шкільних занять не допускала місцева адміністрація, і пообіцяв надіслати до Красногвардійського представників Міносвіти автономії, щоб ті розібралися на місці.

У кримському главку Служби безпеки на запитання Радіо Свобода, чи мають спецслужби якісь претензії до навчальних закладів Муфтіяту Криму, пообіцяли відповісти пізніше, але по обіді телефони прес-групи ГУ СБУ в автономії вже не відповідали.

Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос вважає, що кримські, як і столичні, чиновники мало розуміють, що відбувається всередині мусульманської громади Криму, не розрізняють різні течії та групи, і для них весь кримський іслам, в гіршому випадку, – загроза, в кращому – зайві клопоти. Він називає помилкою намагання «гребти всіх одним гребінцем». За його словами, недалекоглядна політика стосовно представників та інституцій поміркованого ісламу може згодом повернутися значними проблемами.

«Бумеранг, кинутий в поміркованих мусульман, цілком можливо, повернеться радикалізмом» , – вважає Ігор Семиволос.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG