Доступність посилання

ТОП новини

В Криму свастикою плюндрують кримськотатарські символи – правоохоронці безсилі?


Сімферополь – У Меджлісі кримськотатарського народу обурені бездіяльністю правоохоронних органів у розслідуванні цілої низки актів вандалізму щодо об’єктів кримськотатарської культури та історії. Упродовж останнього місяця невідомі спаплюжили зображеннями свастики великий банер з портретом льотчика Амет-Хана Султана на одному з центральних майданів Сімферополя. Свастику нанесли на панно кримськотатарського прапору з фарбованих камінців на сквері на набережній Салгіру. А кілька днів тому свастикою обмалювали меморіальний комплекс у пам’ять про жертви депортації кримськотатарського народу у сімферопольському парку Салгірка. Представники Меджлісу вважають, що зловмисники почуваються безкарними і тому поводяться так зухвало.

У відділі зв’язків з громадськістю кримського главку міліції повідомили, що правоохоронці порушили і розслідують дві кримінальні справи за фактами хуліганства у вигляді нанесення свастики у громадських місцях – стосовно портрету Амет-Хана Султана і панно кримськотатарського прапору. Разом з тим, за фактом спаплюження меморіального комплексу ситуація вивчається.

Зранку 8 серпня перехожі помітили кілька десятків зображень свастики, нанесені під трафарет фіолетовою фарбою. Свастики були намальовані на 4 мармурових плитах з написами республік, куди були депортовані кримські татари – Узбекистану, Киргизстану, Таджикистану і Казахстану. Чистою виявилися лише плита із написом Росія.

Слідчо-оперативна група Київського районного відділу Сімферопольського міського управління міліції, яка виїхала на місце події у парк Салгірка, задокументувала факт протиправної діяльності невстановлених осіб, повідомив портал «Кримськотатарське питання online».

Ускладнює ситуацію те, що меморіал жертвам депортації, який кілька років тому був зведений на кошти Ріната Ахметова, досі до кінця не оформлений і не внесений до відповідного реєстру.

Разом з тим, розслідування за двома іншими випадками поки ніяких результатів не дали.

Це результат шовінізму у владі – Джемілєв

Політичне керівництво Криму публічно ніяк не відреагувало на ці акти вандалізму. Ні кримський прем’єр, ні спікер місцевого парламенту, як і якісь інші впливові місцеві політики протиправні дії вандалів не засудили. Втім, за ініціативою керівництва Республіканського комітету у справах національних відносин і депортованих громадян Криму банер з понівеченим портретом льотчика-героя Амет-Хана Султана усе ж замінили.

Лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв вважає, що нахабності зловмисникам додає відчуття їхньої безкарності і безкарності всіх тих, то нівечив кримськотатарські пам’ятки. Адже жодне розслідування десятків фактів вандалізму на мусульманських кладовищах і кримськотатарських пам’ятках культури та архітектури зловмисників не виявило.

Мустафа Джемілєв каже, що така байдужість до проблем кримських татар, «певно, і проявляється у відсутності будь-яких результативних дій». Він вважає, що загалом, у структурах влади автономної республіки «квітне дух шовінізму» і це «віддзеркалюється на співробітниках правоохоронних органів – те, що он робиться», – зазначив лідер Меджлісу.

За словами Мустафи Джемілєва, Меджліс інформуватиме світове співтовариство про такі прояви ксенофобії, спрямовані проти кримських татар.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG