Доступність посилання

ТОП новини

Хто похований у могилах жертв смоленської авіакатастрофи?


Меморіал на місці падіння польського президентського літака у Смоленську
Меморіал на місці падіння польського президентського літака у Смоленську
Варшава – 28 вересня у Ґданську перепоховають одну з жертв катастрофи польського президентського літака у російському місті Смоленську, що сталася два з половиною роки тому. Як виявилося під час ексгумації, у могилі Анни Валентинович, діячки «Солідарності», була похована інша жінка. Ця новина шокувала родичів загиблих, деякі з них підозрюють, що це не єдина помилка, допущена під час поховання жертв катастрофи. Справа спричинила політичний скандал, нею зайнявся польський парламент.

Ексгумацію тіла Анни Валентинович польська прокуратура провела на прохання її родичів. Син покійної запідозрив, що у могилі похована не його мати. Підозри виявилися небезпідставними. Їх підтвердила експертиза ДНК похованої у могилі, де мала б знайти останній спочинок діячка польського антикомуністичного руху. Як виявилося, хтось переплутав два тіла загиблих і поховав їх у чужих могилах.

Обурені рідні загиблих звинувачують у помилці чинну польську владу. Мовляв, ідентифікація тіл жертв смоленської катастрофи проводилася недбало. Родичі Анни Валентинович вимагають, щоб її перепоховання із власної кишені відшкодував
польський прем’єр-міністр Дональд Туск.

Родичі звинувачують, прем’єр просить пробачення

Звістка про помилку під час поховання Анни Валентинович стала приводом до бурхливої дискусії у польському парламенті. Обурення родин загиблих озвучив депутат Яцек Свят, дружина якого загинула на борту президентського літака.

«Сьогодні виникає питання, чи у могил,і на яку я ходжу з квітами й свічками, насправді лежить моя дружина? Як довго ми будемо змушені терпіти таку ситуацію? Коли ми нарешті дізнаємося як помирали наші рідні, чи вони страждали, як довго це тривало, чи вони усвідомлювали, що вони вмирають?», – заявив Яцек Свят.

Відповідаючи на закиди родин загиблих, голова польського уряду Дональд Туск попросив у них пробачення. Він сказав, що у процесі ідентифікації жертв смоленської катастрофи були задіяні сотні осіб, тож помилки могли трапитися. Проте, наголосив Туск, звинувачення, які лунають на адресу польської влади у тому, що вона недбало ставилася до розпізнавання загиблих та їхнього поховання – безпідставні.

Чому трапилися помилки?

Під час дебатів у Сеймі з парламентської трибуни прозвучали подробиці того, що саме відбувалося після смоленської катастрофи з тілами загиблих. Польські політики-опозиціонери, які у квітні 2010 року перебували у Росії, твердять, що розтин тіл здійснювався недбало. Не дивно, сказав один із депутатів Сейму, що тепер польські патологоанатоми знаходять в ексгумованих тілах сторонні предмети. Про це говорив політик партії «Право і справедливість» Анджей Дуда.

Тепер ми дізнаємося, що під час розтину тіл загиблих у смоленській катастрофі не було польських прокурорів, не було польських лікарів
Анджей Дуда
«Тепер ми дізнаємося, що під час розтину тіл загиблих у смоленській катастрофі не було польських прокурорів, тепер ми дізнаємося, що під час розтину не було польських лікарів. Ми чули з вуст міністра про польських патологоанатомів, які начебто працювали пліч-опліч з російськими. Всі ці слова виявилися неправдою», – наголосив Анджей Дуда.

Польська опозиція вважає, що справа перепоховання Анни Валентинович – привід до повторного вивчення причин смоленської катастрофи. Вони хочуть з’ясувати, чому труни з тілами загиблих привозили із Росії закритими й не дозволили відкрити їх у Польщі. З ініціативи опозиціонерів парламент дав «зелене світло» створенню надзвичайної комісії за участю депутатів та громадських діячів, яка займеться з’ясуванням усіх обставин смоленської катастрофи.

Тим часом політики з правлячої у Польщі коаліції закликають з пошаною ставитися до померлих й не влаштовувати на їхніх могилах партійних зіткнень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG