Доступність посилання

ТОП новини

Кримінал за наклеп скасували… до наступного скликання?


Сьогодні у Верховній Раді
Сьогодні у Верховній Раді
Київ – Верховна Рада скасувала голосування за законопроект про кримінальну відповідальність за наклеп. За це проголосували усі парламентські фракції та групи. Утім, опозиціонери стверджують, що влада ще може повернутися до цього законопроекту, а представники влади не дають гарантії, що кримінальну відповідальність за наклеп не запровадить Верховна Рада наступного скликання.

Скасування голосування законопроекту про запровадження кримінальної відповідальності за наклеп підтримали 349 народних депутатів. Підсумовуючи це все, спікер Володимир Литвин закликав депутатів «надалі таких рішень не приймати».

Утім, опозиційний віце-спікер Микола Томенко стверджує, що чинна влада відмовилася від криміналізації відповідальності за наклеп лише тимчасово.
Не виключаю, що після виборів такий законопроект з’явиться, тільки, можливо, там буде не п’ять, а два роки ув’язнення
Микола Томенко

«Технологи у виборчому штабі Партії регіонів переконливо довели, що не на часі голосувати до виборів за цей законопроект. Тому риторика була різко змінена. Але, якщо проаналізувати виступи головних ініціаторів та ідеологів цього законопроекту, то я не виключаю, що після виборів такий законопроект з’явиться, тільки, можливо, там буде не п’ять, а два роки ув’язнення», – зауважив Микола Томенко.

«Борці з наклепниками» готові до реваншу

Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов зазначає, що в цьому парламенті питання про кримінальну відповідальність за наклеп точно не буде порушуватися, проте він утримався від коментарів стосовно того, чи може ухвалити подібний закон парламент наступного скликання.

«Що буде в наступному парламенті, можуть знати лише депутати, які будуть обрані до нього і ухвалюватимуть рішення. Жоден із нині чинних депутатів не знає, як поведе себе парламент наступного скликання, хто буде туди обраний і які думки будуть у тих депутатів із даного законопроекту», – каже Олександр Єфремов.

Вісімнадцятого вересня законопроект про запровадження кримінальної відповідальності за наклеп у першому читанні схвалили 244 народні обранці із фракцій парламентської більшості.

Політолог Валерій Гончарук зазначає, що провладні політичні сили відмовилися від законопроекту через низку обставин, зокрема, зовнішньополітичних.

Для певних партій не є застереженням зупинення демократичних норм і цінностей
Валерій Гончарук

«Президент Янукович відвідував США і саме там зробив заяву, що Верховна Рада не ухвалюватиме цього законопроекту. Зрозуміло, що для певних партій не є застереженням зупинення демократичних норм і цінностей», – зазначив Валерій Гончарук в інтерв’ю Радіо Свобода.

На думку експерта, не можна виключати, що в наступному парламенті подібний законопроект буде розглянутий та ухвалений. У значній мірі це залежить від результатів виборів і від того, як виборці реагуватимуть на подібні ініціативи своїх обранців.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG