Доступність посилання

ТОП новини

Чорнобильці взяли в облогу Мінсоцполітики


Мітинг чорнобильців під стінами Мінсоцполітики, 2 жовтня 2012 року
Мітинг чорнобильців під стінами Мінсоцполітики, 2 жовтня 2012 року

Київ – Повернути розміри мінімальної пенсії, зменшеної урядовою постановою, вимагали під стінами Мінсоцполітики ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС. Крім іншого, учасники акції протесту вимагали зустрічі з міністром праці, віце-прем’єром Сергієм Тігіпком, який перебуває у передвиборчій відпустці. Чорнобильців переконали зачекати на зустріч до 15 жовтня. Водночас, сам Тігіпко заочно відмовив учасникам акції у їхніх наполяганнях, заявивши, що уряд не має потрібних коштів.
Нам з 1 листопада 2011 року зменшили розмір пенсії у 5 разів

Близько двох сотень чорнобильців прийшли до Міністерства соціальної політики, щоб вимагати сплатити їм пенсії у розмірі, визначеному законом. Про це Радіо Свобода розповіла голова міської Слов’янської організації «Захист» Ляля Омельчук.

«Пенсійний фонд, Кабінет міністрів і Мінсоцполітики порушують наше законне право отримувати пенсію у повному розмірі. Нам з 1 листопада 2011 року зменшили розмір пенсії у 5 разів», – зазначила Омельчук.

Вимагаємо зміни методики нарахування пенсій – координатор акції

Представників чорнобильців запросили на перемови до заступника міністра соціальної політики Лідії Дроздової.Вони домовилися чекати до тимчасового повернення з відпустки віце-прем’єр, міністра соціальної політики Сергія Тігіпка. Його заступниця запевнила, що 15 жовтня будуть ухвалені рішення, що задовольнять чорнобильців, розповів Радіо Свобода координатор акції протесту Борис Бродовський.

«Ми вимагаємо зміни методики нарахування пенсій, щоб було чітко зафіксовано першу, другу і третю групи, відповідно 6, 8, 10 мінімальних прожиткових мінімумів. Нам же зараз виплачується згідно із заробітною платою, отриманою в зоні відчуження. Ми домоглися, щоб включили у робочу групу представників різних організацій чорнобильських, що не входять у «Союз Чорнобиль України», адже вони приватизували право вирішувати за всіх чорнобильців», – зауважив Бродовський.



Нас зрадили керівники «Союзу Чорнобиль України» – чорнобилець-ліквідатор

До постанови Кабінету Міністрів № 1210 від 23 грудня 2011 року чорнобильці отримували пенсії згідно із законом 1991 року. Проте голова «Союзу Чорнобиль України» Юрій Андреєв підписав меморандум з урядом і поступився інтересами інших чорнобильців, розповів учасник акції протесту Юрій Бабенко. Він також зауважив, що «Союз Чорнобиль України» більше, ніж інші організації, отримує допомоги від держави, в тому числі на утримання структури.
Розповідає по телебаченню, що мінімальна пенсія у чорнобильця-ліквідатора 4 тисячі гривень, а у нас цього немає

«Нас зрадив Андреєв, потім нас зрадили обласні організації. Андреєв підписав меморандум і розповідає по телебаченню, що мінімальна пенсія у чорнобильця-ліквідатора 4 тисячі гривень, а у нас цього немає. Я інвалід, а отримую мінімальну пенсію», – наголосив Бабенко.

Сам Юрій Андреєв раніше заявляв, що меморандум з урядом він підписував згідно з рішенням спільної з «афганцями» Центральної ради. Він запевнив, що це був компроміс зі владою заради того, щоб був знятий з розгляду законопроект, який міг обмежити виплати чорнобильцям у десятки разів. Андреєв також наголосив, що, всього в Україні є 61 чорнобильська організація, і лідери кожної з них мають власні інтереси.

Ми просто не в змозі забезпечити виплати – Тігіпко

Нещодавно Сергій Тігіпко, повернення з відпустки якого чекають чорнобильці, заявив в ефірі Радіо Свобода, що їм уже безпрецедентно підняли пенсію. Водночас він запевнив, що уряд зараз не має можливості задовольнити вимоги чорнобильців-страйкарів.

«Перейти до так званих виплат «шість, вісім, десять», коли інвалід третьої групи повинен отримувати 6600, другої групи – 8800, першої групи – 11 тисяч гривень, то це забагато, як на мене. Ми просто не в змозі забезпечити такі виплати. Тому це питання буде залишатися», – сказав Тігіпко.

Учасники акції протесту вирішили зібратися знову біля Кабінету Міністрів 10 жовтня і нагадати уряду про свої вимоги. Вони запевняють, що не полишать протестів, доки не доможуться виконання законодавства щодо нарахування пенсій чорнобильцям.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG