Доступність посилання

ТОП новини

Рівненщина: дві «чорнобильських» правди


Рівне – У той час, як чорнобильці-ліквідатори та потерпілі Рівненщини заявляють про порушення законодавства стосовно належних їм виплат, представники Пенсійного фонду стверджують, що виплати здійснюють вчасно і в повному обсязі. Звідки взялася така невідповідність?

Ліквідаторам немає на що ображатися, запевняє начальник Головного управління Пенсійного фонду у Рівненській області Василь Петняк. Чиновник стверджує, що після минулорічних вимог і протестів уряд дослухався до людей і через свою постанову «осучаснив» їхні пенсії, тобто збільшив на 900-1700 гривень, залежно від групи інвалідності. Таких ліквідаторів в області 612. У державній структурі кажуть, що всім зроблений перерахунок пенсій, згідно з яким виплати виросли наполовину.

Основна маса ліквідаторів отримує від трьох до чотирьох тисяч, і лише 24 особи в області мають пенсію у межах восьми з половиною тисяч. Василь Петняк стверджує, що не образили і тих людей, зарплата яких після участі в ліквідації аварії на ЧАЕС була незначною – мовляв, їхні виплати також зросли.

Чим же тоді не задоволені рівненські чорнобильці, поцікавилося Радіо Свобода у посадовця. «Вони хочуть, щоб їм розміри пенсії збільшили максимально, – каже Василь Петняк. – Всі хочуть отримувати 8 тисяч. Але немає на те правових підстав, ні документів, які б підтверджували їхнє право на такі пенсії.

У громадській приймальні Комітету виборців думають інакше. Як повідомив керівник приймальні у місті Сарни В’ячеслав Горбенко, практично всі справи стосовно перерахування пенсій ліквідаторам згідно з законом «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», а не за законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», виграють чорнобильці. І якщо Пенсійний фонд не здійснює донарахувань, до нього потрібно звертатися з адміністративним позовом. Хоча і це не гарантія виконання судового рішення.

На думку юриста, для ліквідації проблеми з «чорнобильськими» виплатами необхідна лише воля депутатської більшості. Адже саме Верховна Рада щороку, ухвалюючи закон про бюджет на наступний рік, зупиняла дію окремих статей, у тому числі з чорнобильського законодавства.

«Тут має бути не юридичне, а політичне рішення – виділити кошти з бюджету й виплатити громадянам», – зазначає В’ячеслав Горбенко. Він зауважує, що так колись вчинила Верховна Рада, погасивши заборгованість учителям. А тим часом, застосовуючи нове пенсійне законодавство щодо збільшення пенсійного віку і до постраждалих від аварії на ЧАЕС, урядовці відбирають частину пенсії і в мешканців забруднених територій, яких на Рівненщині близько 300 тисяч.

Домагаються правди з «Чорнобильським мечем»

Голова правління обласного відділення організації «Союз Чорнобиль Україна» Георгій Хиля нині перебуває на лікуванні в диспансері радіаційного захисту населення. У телефонній розмові з Радіо Свобода він підтвердив, що проблема з виплатами ліквідаторам, згідно з судовими рішеннями, лишається актуальною. Тим часом наприкінці минулого року на Рівненщині з’явилася ще одна організація під назвою «Чорнобильський меч». Її активісти досі не йшли на переговори зі владою і діяли лише через суди.

Голова правління Рівненської обласної громадської організації «Чорнобильський меч» Олександр Савчук каже, що досі сам чітко не знає, скільки «чорнобильської пенсії» повинен отримувати щомісяця. «Мені потрібно було отримати довідку про мою пенсію в Пенсійному фонді – я думав, буде десь півтори тисячі. Я здивувався – там у мене зовсім інші кошти, яких я не отримував», – наголошує Савчук.

Щоб не виконувати законодавство, його «удосконалюють», вважає громадський активіст. У результаті, часто люди, котрі мали хорошу заробітну плату в постчорнобильський період, мають шанси на більшу пенсію, ніж ті, в кого вона була вища під час аварії. Що вже казати про постраждалих, котрі мешкали на селі й мали мізерну зарплату.

«В онкодиспансері зустріли жінку, яка плакала – мала бути третя операція, пенсія 900 гривень – «навіть якщо корову продам, то не заплачу». Добре, що головний лікар вник в ситуацію і сам почав шукати кошти, і ми посприяли», – наводить Олександр Савчук факти плачевного становища земляків-чорнобильців. Підвищилися і вимоги підтвердження групи інвалідності, зауважує лідер «Чорнобильського меча».

Тим часом керівник Пенсійного фонду Василь Петняк каже, що й для цієї категорії громадян був проведений відповідний перерахунок, і «з 1 липня виплачені, відповідно, підвищені розміри пенсій».

У нинішньому році за втручання прокуратури міста Рівне були погашені 102 тисячі гривень заборгованості з виплати компенсацій сім’ям із дітьми, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС. Вину за затримку виплат поклали на чиновників управління соціального захисту міськвиконкому.

Як повідомила прес-секретар Рівненського обласного управління Держфінінспекції України Любов Клекотка, за результатами перевірки правильності оформлення посвідчень ліквідаторів і постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС підозри викликали 34 посвідчення. Три з них уже скасовані Міністерством соціальної політики.

Тим часом в області час від часу виринають пропозиції стосовно перегляду нинішнього статусу уражених територій для частини населених пунктів Рівненщини.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG