Доступність посилання

ТОП новини

«Географія влади: мінус ЄС, плюс США» (огляд преси)


Київ – Після розпаду СРСР Україна стала володінням олігархічного капіталу, стверджує в газеті «День» історик Станіслав Кульчинський. Однак створювані олігархами кишенькові партії залежать від волевиявлення суспільства на виборах. У боротьбі за контроль над державним апаратом клани олігархів використовують і Компартію України, переконує історик. Вона має певні електоральні позиції і не в останню чергу – внаслідок зростання протестного потенціалу, зумовленого недолугою урядовою політикою. Колосальні кошти, які комуністи використовують для здобуття парламентських мандатів, мають своїм джерелом аж ніяк не членські внески. Про те, яку країну бажають повернути українцям комуністи, Станіслав Кульчинський розповідає в рубриці «Точка зору».

Депутати не подовжили мораторій на продаж землі, однак запустити ринок із 1 січня 2013 року юридично неможливо, стверджують експерти газети «День». Вони зазначають, що із двох обов’язкових умов запуску вільного рикну землі виконано тільки одну: ухвалений закон про кадастр. Закону «Про ринок земель» немає, тому вільного обігу з наступного року не буде. Просто в парламенті є традиція щороку продовжувати цей мораторій, а цього року вони її зламали. Оренда, як і раніше, залишиться панівною формою землекористування в сільському господарстві. Стаття називається «Ще один крок... у нікуди».

Хоча українська влада продовжує висувати гасло євроінтеграції, на практиці процес зближення з Євросоюзом уже згорнутий. Найкраще про це свідчить статистика зарубіжних візитів президента. Згідно з підрахунками газети «Сегодня», цього року Віктор Янукович літав у країни Євросоюзу лише тричі, тоді як минулого – 9. Зменшилася кількість візитів і в Росію, зате з американським президентом став бачитись частіше. Про це докладніше йдеться в статті «Географія влади: мінус ЄС, плюс США».

В Україні зменшується кількість розлучень. Так, на 100 шлюбів українців на сьогодні припадає 45 розлучень, тоді як 2002 року їх було 59. Зменшення кількості сімей, що розпадаються, наблизило Україну до розвинених держав, констатує «Газета по-українськи». Найменше розлучаються в Західній Україні, а найбільше – на Сході та Півдні. У середньому, українські чоловіки одружуються в 26 років, а жінки в 24.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG