Доступність посилання

ТОП новини

«Мирний атом» країн ЄС із дефектами


Брюссель – 4 жовтня Комісія ЄС має ухвалити рішення щодо безпеки атомних електростанцій у країнах спільноти. Європейські АЕС, зокрема їхні реактори, мають багато небезпечних дефектів. Про це свідчать результати так званих стрес-тестів, розпочатих у ЄС після торішньої аварії на японській атомній станції. Деякі з висновків та рекомендацій цих випробувань оприлюднила французької та німецька преса. Виявляється, для досягнення міжнародних стандартів європейські атомні станції потребують доопрацювань на 25 мільярдів євро.

Тести на витривалість атомних станцій на випадок природних катастроф чи терористичних атак Євросоюз розпочав ще півтора року тому, відразу після аварії на японській Фукушимі. Ці вправи завершилися і зі звітом своїх колег по Єврокомісії ознайомив єврокомісар із питань енергетики Ґюнтер Еттінґер. Самі рекомендації країнам ЄС мають ухвалити на наступному саміті 18-19 жовтня. Речниця єврокомісара Марлен Холцнер розповідає про це.

Ми оцінили всі атомні станції Європи після аварії на японській АЕС. Тобто, ми перевірили, чи можуть вони вистояти у випадку цунамі та паводків
Марлен Холцнер
«Ми оцінили всі атомні станції Європи після аварії на японській АЕС. Тобто, ми перевірили, чи можуть вони вистояти у випадку цунамі та паводків. До тесту включили й можливість авіакатастрофи, що може зруйнувати на станції електропостачання. Вперше в історії ми знаємо – використані чи ні на всіх станціях Євросоюзу високі стандарти безпеки».

Але з огляду на інформацію, яка міститься у звіті, виявляється, що дотримані ці стандарти далеко не на всіх АЕС Євросоюзу. Згідно зі складеною класифікацією, «добрі оцінки» отримали станції Бельгії, Німеччини, Нідерландів чи Угорщини. Тим часом, на тлі високого рейтингу Швеції, одна із місцевих атомних станцій виявила дуже низький рівень безпеки, бо у випадку повного знеструмлення там можуть постачати резервну енергію тільки протягом однієї години. Цього для відновлення функцій станції зовсім не достатньо. Німецькі АЕС загалом зразкові, але їх критикують за відсутність доброго плану роботи у складній кризовій ситуації. Середній бал отримали британці та іспанці. А найнижчий рівень безпеки, виявляється, у румунів, чехів, словаків та болгар.

Французький «мирний атом» має проблеми

Занепокоєння викликає також ситуація у Франції, де розташована майже половина всіх атомних електростанцій Європи. Вони не витримують стрес-тестів на випадок можливих землетрусів чи повеней, а системи екстреного порятунку недостатньо захищені.

Французький євродепутат від групи народних партій Жан-П’єр Оді, тим часом, активно відстоює, так би мовити, «світле майбутнє мирного атому» як у себе вдома, так і у цілій Європі.

Ми приділятимемо особливу увагу саме атомній енергетиці
Жан-П’єр Оді
«У нинішньому світовому контексті – тобто, здатності континенту конкурувати, необхідності незалежного електропостачання, а також скорочення шкідливих викидів, ми приділятимемо особливу увагу саме атомній енергетиці», – каже він.

Із ним не згодна євродепутат від групи Зелених та вільного європейського альянсу Ребека Хармс. Вона переконана: безпека атомних станцій залишатиметься сумнівною доти, доки вона базуватиметься на політичних та економічних компромісах, як це є нині. Натомість, каже вона, безпека АЕС повинна бути основана на досконалих наукових розробках.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG