Доступність посилання

ТОП новини

Чорнобильським туристам заборонили заходити до будинків міста-привида


Уже майже рік, як поновили туристичні відвідування зони відчуження, кількість бажаючих не зменшується. Проте, зараз заходити всередину будівель міста-привида Прип’ять стало заборонено – вони в аварійному стані.

Згідно з законом, громадяни України з метою ознайомлення мають право відвідувати зону відчуження. Ми, як державне агентство маємо надавати бажаючим таке право
Дмитро Боро
«Згідно з законом, громадяни України з метою ознайомлення мають право відвідувати зону відчуження. Ми, як державне агентство маємо надавати бажаючим таке право», – сказав Голосу Америки представник Державного агентства управління зоною відчуження Дмитро Боро.

Тури до Чорнобиля та зони відчуження входять у десятку найбільш відвідуваних місць України, попри ціну в щонайменше тисячу гривень для громадян України. Для іноземців вартість приблизно на 500 гривень вища. Туроператори пояснюють це організаційними витратами. Туристи зі Сполучених Штатів Ілля та Григорій розповідаючи про власні враженні від поїздки зауважили, що єдиними додатковими витратами, як для іноземців, можуть бути платня англомовного гіда.

«Англійська у нашого гіда була не надто високого рівня та і розповідав він взагалі не дуже багато, але саме місце вражає. Добре, що ми підготувалися і напередодні поїздки подивилися кілька фільмів про Чорнобильську трагедію», – сказав Григорій.

Перша зупинка на під’їзді до зони відчуження КПП Дитятки, де у туристів перевіряють документи та впускають в 30-ти кілометрову зону відчуження. Траса до міста Чорнобиль зовні нічим не вирізняється – дорога і ліс по обидві сторони, от тільки вона порожня. У місті на постійній чи тимчасовій основі живуть вхата, штат ЧАЕС та обслуговуючий персонал, всього близько 3,500 осіб.

Співробітники електростанції займаються контролем радіації, виводом з використання енергоблоку та будівництвом нового саркофагу. Залежно від виду та місця роботи у зоні відчуження, графік роботи – 15 через 15 днів, чи 5 робочих – два вихідних дні.

Екскурсійні автобуси роблять зупинку і біля магазину у місті Чорнобиль, оскільки він розрахований на місцевих, то асортимент складається з продуктів харчування та побутових засобів.

«Ми тиждень жили у Києві, то можемо порівнювати ціни – у Чорнобилі продукти такі, як майонез, риба солена, масло, пиво – на 3-7 гривень дорожчі», – сказав Ілля.

«Для туристів у них тільки були ланцюжки для ключів з фото ЧАЕС. Серед нашої групи було багато бажаючих купити сувеніри, якби було щось цікавіше, ніж ланцюжок».

У місті Чорнобиль туристам показують монумент янгола поставлений на знак трагедії, алею хрестів з назвами населених пунктів, які постраждали в результаті катастрофи та музей.

«Очевидно, що музей новий і його зробили спеціально для туристів, але він не розповідає, а скоріше створює атмосферу. По всій кімнаті розвішані дитячі візочки, гойдалки з якимись ляльками – гнітюча атмосфера», – розповідає Григорій.

Наступна зупинка – дитячий садочок. Іржаві дитячі ліжка присипані пилюкою, зошити та іграшки і розламані шкафчики для книг. Екскурсоводи розповідають, що лялька на ліжку з відламаною рукою або кубики розставлені так, як ніби ними хтось грався – це, звичайно, не те, як було залишено в 1986 році. Фотографи та оператори, які приїздять в Чорнобиль схильні додавати екстремальності своїм роботам, звідси і фотографії ляльок в протигазах, пояснюють екскурсоводи.

В 30-ти кілометровій зоні відчуження окрім безпосередньо співробітників ЧАЕС живуть ще 113 осіб, яких називають себе самоселами. Це ті люди, які після аварії вирішили повернутися до свого села, будинку та городу. Їм переважно 70-80 років, спочатку те, що вони повернулися вважалося протизаконним, але з часом вони отримали дозвіл на проживання на цих територіях. Раз на тиждень до них приїздить продуктова машина, а раз на рік вони проходять обов’язковий медичний огляд.

Дорогою у Прип’ять, місто у десятикілометровій зоні від ЧАЕС, звідки всіх було евакуйовано, і яке й досі залишається порожнім, туристам показують «Рудий ліс». Це територія, яка отримала велику кількість радіаційного опромінення, вченні і досі вивчають, який це вплив мало на життя рослин і землі загалом.

«Прип’ять – це місто, де законсервовано Союз, тогочасне життя. Хоча і стадіон, і алеї заросли деревами за ці 26 років, все одно можна відчути, яким тоді було тут життя», – каже Ілья.

Порожні багатоповерхівки, стадіон, басейн, кінотеатр і парк розваг та відпочинку – і досі можна побачити інфраструктуру колишнього міста. Проте, за останній рік туристам вже не дозволяють заходити всередину будівель, тому що вони стали аварійними і почали розвалюватися. В будівлі старого кінотеатру у підлозі дірка на дірці, проте можна розгледіти портрети Леніна, які там зберігалися і використовувалися спеціально для парадів.

Дозволяти людям заходити в будівлі небезпечно. Всіх, хто туди приїздить попереджають, що будівлі в аварійному стані – заходити в них заборонено
Дмитро Боро
«Зрозуміло, якщо за багатоповерхівкою не доглядати багато років, а вона стоятиме під прицілом природних факторів – зараз воно ще не падає, але дозволяти людям заходити в будівлі небезпечно. Всіх, хто туди приїздить попереджають, що будівлі в аварійному стані – заходити в них заборонено», – сказав Боро.

Потім, відвідувачі зони відчуження їдуть до монументу біля 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС, де і сталася аварія 1986-го року.

«Там, навпроти будують нову арку, яка повинна закривати цей четвертий енергоблок, але її фотографувати заборонено», – сказав Григорій.

Підчас всієї екскурсії у гіда знаходиться прилад для вимірювання радіаційного поля і він час-від часу повідомляє про рівень радіації в тому чи іншому місці. Працівники розповідають, що за офіційними даними щороку приїздить близько восьми тисяч туристів, але підчас Євро 2012 було значне збільшення.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG