Доступність посилання

ТОП новини

Що москвичі подарували б Володимиру Путіну на його 60-річчя?


Відвідувачі на фестивалі мистецтв у Санкт-Петербурзі дивляться на картину «Ван Гог - це улюблений художник президента Росії Володимира Путіна», 2004 рік.
Відвідувачі на фестивалі мистецтв у Санкт-Петербурзі дивляться на картину «Ван Гог - це улюблений художник президента Росії Володимира Путіна», 2004 рік.
Прага – Російський президент Володимир Путін відзначатиме свій 60-й день народження в неділю, 7 жовтня. Цього дня відбудеться концерт для VIP-персон в рідному для Путіна Санкт-Петербурзі, а молодіжне крило правлячої в державі партії «Єдина Росія» відзначатиме цю подію по всій країні. Тим часом у Facebook активісти опозиції відкрили сторінку «Путін має піти у відставку», під якою підписалося вже десятки тисяч людей. Радіо Свобода запитало перехожих на вулицях столиці Росії, як вони собі уявляють день народження президента і що б вони йому подарували? Ось деякі з цих відповідей.

Айша Умбет, 13 років, співає в хорі Великого театру: «Якби я була з ним знайома, я подарувала б йому величезний шоколад, бо він якийсь завжди сумний, мабуть йому чогось солодкого хочеться. І мені здається, що дуже важко керувати державою. Звичайно, президентом був і Медведєв, але Путін дуже багато зробив для країни. Він дуже сильно втомлюється, і мабуть тому такий сумний. Мені здається, що йому потрібно подарувати щось веселе, щоб він був радісний і частіше посміхався».

Віталій, 18-річний студент Московського міського технікуму авіації: «Ну я подарував би шановному Володимиру Володимировичу величезний шмат лайна і хотів би обґрунтувати це тим, що за весь час свого правління він нічого не зробив, ну, може, щось зробив для Росії, але це дуже мала дещиця у порівнянні з тим, що він прогайнував. Зараз що він витворяє, це просто смішно. Облаштовує такі тупі закони, як, наприклад, про мітинги, про зібрання».

Тамара, 67 років, яка пояснювала нашому кореспондентові свій спосіб придбання квитків до московських театрів: «Дай Бог йому терпіння! Нам вже не потрібне терпіння! Ми звикли до різних обставин у житті. Ну й молодому поколінню – терпіння!»

Ірина Бєлова, журналіст, 29 років: «Володимир Путін така людина, у якої, звичайно, все є. Тому я думаю, що подарунок має бути дуже якимось незвичайним та від всього серця. Тому, якщо про подарунок, то щось, зроблене своїми руками. А так… Якби я вміла малювати, я намалювала б».

Наталія Кузнєцова, 60 років, журналіст: «Він самодостатній, і все у нього є, все, що можливо, він має… Хотілося б побажати йому розуму, щоб керувати країною. Не емоцій, а розуму, щоб людям жилося ліпше. Неоднозначна політика… і людям не стає жити краще. Простим людям, я маю на увазі, не якимось чиновникам і вищим, вищій еліті, а простим людям. Ось, мабуть, і все».

Віктор, 35-річний бухгалтер: «У цілому, як нормальна людина, що я можу побажати: щоб він був здоровий, щоб дочки його нарешті проявилися, щоб ми впізнали їхні обличчя, дізналися про них всі подробиці. Тобто дивно, у нашій країні ми не знаємо, як виглядають діти президентів, як і прем’єр-міністра… Це – таємниця, покрита мороком… Ось власне так».

Наталія, 30-річна вчителька у школі: «Я йому побажала б здоров’я. Ви ж знаєте, що день народження – це свято у будь-якої людини, незалежно від посади, яку він обіймає, і який статус у нього в суспільстві. Тому зазвичай бажають здоров’я у нашій країні».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG