Доступність посилання

ТОП новини

Опитування попереджають опозицію про поразку (європейська преса)


Прага – Все більше соціологічних опитувань в Україні прогнозують слабкість розколотої опозиції напередодні парламентських виборів 28 жовтня. Більшість опитаних віддають перевагу коаліції Партії регіонів з комуністами. Щоправда, є ще значна кількість виборців, які наразі не визначилися зі своїми політичними симпатіями. Газети також цитують аналітиків, які вважають, що низка законопроектів у Верховній Раді направлені на передвиборний піар влади і комуністів. А українська активістка, засуджена київським судом, попереджає західних журналістів, що влада Януковича стає все більш тоталітарною і має наміри контролювати масову свідомість українців.

Австрійська Der Standard знайомить із результатами вересневого опитування понад трьох тисяч українців соціологічною службою GfK NOP, частиною відомої європейської соціологічної мережі GfK (Gesellschaft für Konsumforschung («Товариство споживчих досліджень»)), яке показує передвиборні настрої громадян. Згідно з даними GfK NOP, близько 25 відсотків виборців голосуватимуть 28 жовтня під час виборів до Верховної Ради за правлячу Партію регіонів, за УДАР Віталія Кличка, за даними GfK NOP, зголошується 17 відсотків електорату. Третіми йдуть представники Об’єднаної опозиції – 15 відсотків, далі комуністи – до 9 відсотків, замикають список найбільш популярних політичних сил «Свобода» і «Вперед Україна» – кожна з приблизно 3 відсотками голосів опитаних. Близько 13 відсотків опитаних GfK NOP українців ще не визначилися, як будуть голосувати 28 жовтня. Окрім того, опитування GfK NOP показало, що населення України найбільше орієнтується на майбутню парламентську коаліцію Партії регіонів з комуністами і зафіксоване незначне відставання прихильників коаліції УДАРу з Об’єднаною опозицією. GfK NOP фіксує у вересні досить високий рівень очікувань щодо учасників майбутнього голосування – понад 70 відсотків всього електорату України. Тут також відзначено, що GfK NOP належить до GfK, одного з найбільш солідних підприємств із вивчення ринків та суспільних настроїв у світі.

Російська «Независимая газета» інформує, що не встигла Верховна Рада загасити скандал щодо законопроекту про наклеп, як опинилася в центрі нового – із законопроектом про суворе переслідування за пропаганду гомосексуалізму. Усі ці законопроекти критикують на Заході і вважають їх наступом на права й свободи українських громадян. Газета з Москви цитує аналітиків, які вважають, що галас довкола нового закону про основи мовної політики, законопроекту про наклеп і тепер довкола заборон пропаганди гомосексуалізму є нічим іншим, як політтехнологіями з метою відволікання уваги виборців від насущних проблем та підвищення популярності Партії регіонів і їхніх союзників – комуністів.

Чеська IDNES інформує, як київський суд, який раніше засудив на 7 років неволі Юлію Тимошенко, тепер умовно на три роки умовного ув’язнення покарав активістку Ганну Синькову, яка смажила яєчню на вічному вогні в Києві на знак протесту проти влади Януковича. Синькова заявила західним журналістам, що таким чином хотіла привернути увагу до важкої ситуації з життям ветеранів в Україні, які отримують у вигляді пенсії і допомоги лише дрібні гроші, за які неможливо виживати. Синькова також наголосила після вироку суду про те, що влада Януковича стає все більш тоталітарною, «бажає контролювати й наші думки, як про те писав ще Орвел». Тому Синькова налаштована й надалі воювати проти такої влади в Україні. Адвокати, студенти, друзі вважають вирок у справі Ганни Синькової політично мотивованим, таким чином влада, на їхню думку, намагається залякати своїх супротивників.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG