Доступність посилання

ТОП новини

Франція починає ратифіковувати фіскальний пакт ЄС


Національні збори Франції обговорюють фіскальний пакт ЄС 9 жовтня 2012 року
Національні збори Франції обговорюють фіскальний пакт ЄС 9 жовтня 2012 року
Національні збори, нижня палата парламенту Франції, голосами 477 депутатів проти 70 проголосувала в вівторок за ратифікацію так званого фіскального пакту ЄС, який має зобов’язати його учасників мати збалансовані бюджети.

Верхня палата, Сенат, має почати обговорення його ратифікації вже в середу.

Також у вівторок у країні відбулися протести профспілок проти цього пакту і проти заходів бюджетних заощаджень, які здійснює французький уряд.

Франція не має збалансованого бюджету вже багато десятиліть і досі регулярно ігнорувала вимогу Європейського Союзу щодо цього. Збалансований бюджет, за нормами ЄС, передбачає, зокрема, що загальний дефіцит бюджету не може перевищувати 3 відсотки від валового внутрішнього продукту; у Франції дефіцит бюджету за минулий рік становив 5,2 відсотка від ВВП.

Порушують цю вимогу й інші члени Європейського Союзу, зокрема, й ті, які користуються спільною валютою євро і для яких її дотримання особливо важливе.

Європейський фіскальний пакт, офіційно відомий як Договір про стабільність, координацію і управління в економічному і валютному союзі, вимагатиме від учасників ухвалити національні законодавчі акти, які передбачали б дотримання умов збалансованого бюджету і заходи, що відвертали б їхнє порушення; невиконання цих вимог стане для учасників договору предметом розгляду і можливих санкцій із боку Європейського суду, найвищого судового органу ЄС.

Договір, який підписали в березні 25 із 27 членів Євросоюзу (крім Великої Британії і Чехії), має набути чинності з початку наступного року за умови, що його ратифікують принаймні 12 із 17 країн-членів зони євро. Наразі його ратифікували 8 таких країн, а також іще 3 країни ЄС, які не користуються євро.
XS
SM
MD
LG