Доступність посилання

ТОП новини

Брюссель вимагає від Сербії поважати територіальну цілісність Косова


Белград – Початок переговорів про вступ Сербії до Євросоюзу залежить від взаємин між Белградом і Приштиною. На цьому наголошено у щорічному звіті Європейської комісії, що його представник Євросоюзу Венсан Дежер у середу вручив сербському прем’єрові Івіці Дачичу.

Белградські урядовці сподівалися, що Брюссель у нині оприлюдненому документі уточнить дату початку переговорів. Замість дати, отримали домашнє завдання: насамперед необхідне «помітне й тривале поліпшення відносин Белграда й Приштини». Були й такі, які побоювалися, що європейці вимагатимуть підписання угоди про добросусідські відносини між Сербією й Косовом. Вони зітхнули з полегшенням, коли впевнилися, що такої вимоги немає. Однак, в документі є для Белграда не менш неприємна вимога – щоб Сербія поважала територіальну цілісність Косова.

Прем’єр-міністр Івіца Дачич розчарований. «На мою думку, такі вимоги можуть стати перешкодою для діалогу, для продовження діалогу й вони будуть предметом серйозного обговорення з нашого боку... Чи це лише м’якша альтернатива для визнання незалежності Косова? Я ще не зустрічав територіальної цілісності без суверенітету», – зауважив Дачич.

Комітет у справах зовнішньої політики Європейського парламенту на нинішній сесії оцінив, що Сербія стала на шлях реалізації політичних критеріїв та умов, що передбачені Угодою про стабілізацію та приєднання. Євродепутати закликали Белград продовжити політичні реформи та конструктивне регіональне співробітництво й розбудову добросусідських відносин. У документі зазначається, що сербські урядовці більше не бойкотують регіональні зустрічі, в яких беруть участь представники Республіки Косово.

Похвальну оцінку Белград отримав за співробітництво з Міжнародним трибуналом з колишньої Югославії. Недавні вибори, мовиться в документі, показали, що в Сербії закріпилася демократія.

Хорватія стане членом Євросоюзу 1 серпня 2013 року

Брюссель вимагає від Сербії прискорити внутрішні реформи, які були сповільнені через кількамісячний виборчий процес. Це, насамперед, стосується правосуддя та збереження незалежності Нацбанку. Влада повинна, сказано в документі, присвятити більшу увагу правам меншин, зокрема гей-популяції та ромів.

Белградський уряд визначиться щодо вимог Європейського Союзу, коли міністри отримають офіційний переклад документа на сербську мову та після розмов глави держави й прем’єра з комісаром в справах розширення Євросоюзу Штефаном Філе, котрий увечері в середу прибуває до Белграда.

Серйозними проблемами в Сербії залишаються й корупція та організована злочинність, попереджають з Брюсселя. Те саме, майже слово в слово, мовиться й у звіті, який 10 жовтня вручили і владі Чорногорії. Найгірші оцінки отримала Боснія і Герцеговина, де центральні органи влади практично заблоковані через суперечки лідерів трьох національних партій.

Найпозитивніші оцінки отримала Хорватія, яка 1 серпня наступного року стане повноправним членом Європейського Союзу. Та попри все, в щорічному звіті від неї вимагають збільшити вільну конкуренцію на ринку, продовжити реформу правосуддя та системи безпеки. На щастя її громадян, Хорватія на шляху до Європи далеко випереджає південних та східних сусідів.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG