Доступність посилання

ТОП новини

Технічні партії заважають прозорості виборів – ENEMO


Технічні партії є однією з головних причин збоїв у роботі окружних та дільничних виборчих комісій. Про це свідчать результати другого проміжного звіту Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO).

«Технічні партії використовують недоліки виборчого законодавства. Часто у виборчих комісіях їх представники представляють інтереси не однієї, а кількох політичних сил. Втім, інколи такі кандидати цього навіть не підозрюють. Між тим ЦВК не притягує порушників до цивільної, адміністративної чи кримінальної відповідальності, а лише викосить попередження», – заявив голова місії ENEMO в Україні Петер Новотний.

На думку міжнародних спостерігачів, для запобігання виникнення подібних проблем у майбутньому необхідно підвищувати рівень освіченості членів ОВК та ДВК, звертаючи особливу увагу на їхні обов’язки.

Водночас результати моніторингу засвідчили, що у період з 10 вересня по 8 жовтня рівень передвиборчих порушень підвищився. Зокрема, через використання адмінресурсу, тиску на конкурентів, підкупу виборців, неправильного жеребкування до ОВК та ДВК.
XS
SM
MD
LG