Доступність посилання

ТОП новини

Відеокамери на виборах – прогрес і … загроза? (ВІДЕО)


Відеотрансляцію виборів тестують у Києві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Київ – Близько 30 тисяч відеокамер на українських виборчих дільницях запрацюють вчасно, а відеозйомка буде захищеною від втручання, запевняють і члени ЦВК, і постачальники обладнання, яке у четвер тестували на одній із виборчих дільниць у Києві. Зі свого боку, міжнародні спостерігачі попереджають, що необізнаність виборців із цією технологією та неналежне використання відеотрансляції може навіть нашкодити чесності й прозорості виборчого процесу.

Камери з роздільною здатністю 640 на 480 пікселів працюватимуть на 32 тисячах українських виборчих дільниць і через супутниковий або телефонний зв’язок передаватимуть відео на веб-портал і в ситуаційний центр, а звідти відеосигнал зможуть отримувати окремі інтернет-користувачі та велика панель з кількох десятків екранів у приміщенні ЦВК.

Одночасно це відео зможуть бачити до 5 мільйонів осіб, запевняють розробники мережі трансляції, компанія «Сітронікс».

Підрахунок голосів не транслюватимуть – ЦВК

Як працюватиме це в межах окремої дільниці, всі охочі змогли побачити у приміщенні Національного коледжу зв’язку в Києві. Директор департаменту телекомунікацій компанії «Сітронікс – Україна» Владислав Наум, показуючи можливості системи, наголосив, що вона захищена від зовнішнього втручання і що трансляцію чи запис відео змінити неможливо.
Доступ до відеозаписів ми забезпечуємо упродовж року
Владислав Наум

«Ми залили до ноутбуків на дільницях цілий пакет програм. Захист інформації в системі – на високому рівні, відповідає вимогам українського законодавства. Доступ до відеозаписів ми забезпечуємо упродовж року – увесь цей час ми надаватимемо технічну підтримку», – обіцяє представник підприємства, що створює систему відеострансляції.

За угодою, компанія «Сітпронікс» передає обладнання українському уряду. Постачальники припускають, що після виборів воно й надалі ефективно використовуватиметься: стане основою для приєднання до інтернет-мережі віддалених сіл, для відеоспостереження за процесом оцінювання вступників тощо.

Компанія-виконавець встигне встановити камери на всіх дільницях, де це дозволяє закон, висловив упевненість член ЦВК Михайло Охендовський.
Система дозволить у рази зменшити кількість порушень: це запобіжний захід проти зловживань під час голосування та під час підрахунку голосів
Михайло Охендовський

«Близько 85% робіт завершено, і ЦВК може сподіватися, що роботу до вибрів виконають у повному обсязі. Позитивних наслідків два. Ця система підвищить рівень довіри суспільства до виборчого процесу. За перебігом виборів на будь-якій дільниці можна буде спостерігати з домашнього комп’ютера. Друге – система дозволить у рази зменшити кількість порушень: це запобіжний захід проти зловживань під час голосування 28 жовтня та під час підрахунку голосів 29-го».

Водночас член ЦВК відмовився відповідати на запитання про те, чому транслюватиметься в інтернет лише процес голосування, а не підрахунок голосів, і про те, як відео з підрахунку буде захищатися від підробок. Зі свого боку, представники компанії «Сітронікс» запевняють, що створена ними система має технічну можливість транслювати у всесвітню мережу і голосування, і підрахунок голосів.

Днями Президент України Віктор Янукович заявляв, що відеоспостереження на виборах охопить більшість українських дільниць і стане складовою системи, яка, за словами глави держави, миттєво реагуватиме на порушення виборчого законодавства.

Натомість експерти з виборчих перегонів наголошували, що відеоспостереження не охоплює всіх проблемних моментів виборів, як-от: підрахунок голосів та робота окружних комісій.

Більше того, необізнаність виборців із тим, як працює система відеотрансляції, та її некоректне використання може нашкодити. Про це мовиться у проміжному звіті Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO).

Координатор довгострокових спостерігачів місії ENEMO в Україні Ельмір Цаміч вважає, що відеокамери на дільницях можуть змінити перебіг голосування.
Хвилює те, як до цих відеокамер будуть ставитися жителі віддалених регіонів багато партій використовує це як елемент тиску на виборців
Ельмір Цаміч

«Хвилює те, як до цих відеокамер будуть ставитися жителі віддалених регіонів. Адже наразі багато партій використовує це як елемент тиску на виборців. Тож багато людей сприймає веб-камери, як засіб контролю за процесом волевиявлення. Однак наявність камер на виборчих дільницях не передбачає порушення таємниці голосування. І це треба пояснити. Нові технології, з одного боку, роблять вибори більш прозорими, з іншого – їх неправильне використання може нашкодити прозорості виборів», – наголошує спостерігач.

Усі відеокамери, які вже встановлені, запрацюють у тестовому режимі 17 жовтня, повідомляють виконавці системи відеоспостереження, представники компанії «Сітронікс».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG