Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз отримав «Нобеля миру», дехто називає це проявом гумору


Брюссель – У Європі – свято: у пятницю Європейський Союз отримав Нобелівську премію миру 2012 року. Це високе визнання стало результатом багаторічного внеску у справу миру та демократії післявоєнного періоду. Схід та захід континенту, що тривалий час були розірвані «холодною війною», завдяки Євросоюзу об’єднані в одну європейську спільноту. Однак, характерно те, що цю премію присуджено на тлі роз’єднавчих процесів, викликаних нинішньою економічною та соціальною кризою.

Лідер Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу каже, що, прокинувшись зранку, навіть не уявляв, що день буде таким щасливим. Отримання Нобелівської премії миру – це шана для всього 500-мільйонного населення та всіх країн-членів об’єднаної Європи.

«Від самого початку Євросоюз зібрав разом нації, що перебували в руїнах спустошливої Другої світової війни, об’єднав їх для проекту миру, побудови наднаціональних установ, що відстоюють спільні європейські інтереси, – підсумовує Баррозу. – Євросоюз, а потім європейська спільнота, з’єднали держави, розділені «холодною війною» та створили простір поваги до людської гідності, свободи, демократії, справедливості, верховенства права та поваги до прав людини».

«Континент війни став континентом миру» – Яґланд

Голова норвезького Нобелівського комітету Турбйорн Яґланд, називаючи ім’я переможця, зазначив, що цю високу премію Євросоюзу присудили за «сприяння протягом понад шести десятиліть зміцненню миру, злагоди та прав людини в Європі». Це об’єднання держав служило стабілізатором та перетворило «континент війни на континент миру», – додав він.

Президент Європейської ради Герман Ван Ромпей висловлює щиру радість, бо миротворча місія Євросоюзу нарешті отримала найвище визнання.

«Наша відповідальність – прем’єр-міністрів, європейських лідерів – полягає у продовженні цієї роботи, для того, щоб майбутні покоління скористалися всіма перевагами Євросоюзу. Ми дуже горді тим, що отримали цю Нобелівську премію в ім’я наших попередників, їхніх звершень та всіх громадян, що нині горді називатися «європейцями», – заявив голова Європейської ради.

Характерно, що попри те, що вибір нинішнього переможця був сюрпризом, ідея його присудження Євросоюзові існувала давно. Однак, через неприйняття об’єднаної Європи всередині Норвегії, яка до неї не входить, цей проект тривалий час залишався на узбіччі. Норвежці двічі відмовлялися від вступу до Євросоюзу. І тільки нині у Нобелівському комітеті, що складається з норвезьких політиків, вочевидь, зібралося більше прихильників європейської ідеї.

Ця премія – ознака почуття гумору норвежців – євроскептик

Цікаво, що лідер Німеччини Анґела Меркель сприймає почесну нагороду дещо по-іншому. Для неї це – значне заохочення великого миротворчого процесу, а сьогоднішній мир полягає у збереженні валюти євро.

Доволі прикметними є й реакції деяких євродепутатів. Представник «зелених» Даніель Кон-Бендит, вважає, що саме тепер, коли ЄС є нобелівським лауреатом, настав час вимагати для співдружності постійного місця в ОБСЄ.

Тим часом, коли голова фракції лібералів Європарламенту Ґі Верговстат закликає Євросоюз «не почивати у лаврах», британський євроскептик Найджел Фарадж зазначив: «Євросоюз створив бідність та безробіття мільйонів», а нинішнє «присудження Нобелівської премії свідчить, що норвежцям притаманне добре почуття гумору».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG