Доступність посилання

ТОП новини

«Сірк дю Солей» – феномен циркового мистецтва


Знаменитий «Сірк дю Солей» представив у Вашингтоні свою нову виставу «Тотем», що навіяна історіями про еволюцію та створення світу.

Коли у 1984 році канадський вуличний артист Ґай Лаліберте заснував «Сірк Дю Солей» («Цирк Сонця»), він навряд чи міг навіть уявити, що з часом очолить цілу імперію, яка зробить його мільярдером. Понад 5 тисяч людей з 50 країн світу працюють зараз для «Сірк Дю Солей». Одночасно світом подорожують 20 різних шоу.

Нещодавно цирк завітав до американської столиці, де демонструє нову виставу, в який серед іншого представлена творчість корінного населення Америки. Вистава «Тотем» навіяна історіями про еволюцію та створення світу. Двадцятирічна Шандін Лоранс виконує танець на сцені під куполом.

«В мені тече кров народностей Хопі, Тева, Ассінібойн та Навахо. Мої пращури з Аризони та Нью-Мексико. Танцями з обручем я займаюсь приблизно десять років», - говорить Шандін.

За допомогою обручів Лоранс перетворює себе на всіляких тварин.

«З давніх часів танець з обручами – це лікувальний ритуал. Він походить з індіанського племені Таос, у штаті Нью-Мексико. Танок є ототожненням природи, людини та життєвого циклу», - розповідає танцюристка.

Брат Шандін, Накота, виконував танець з обручами від часу прем’єри шоу «Тотем». Режисери обрали цей танок, оскільки, на їх погляд, це мистецтво ідеально підходить для зображення еволюції.

У виставі «Тотем» багато номерів пов’язано з польотами, що є особливістю стилю «Сірк Дю Солей». Оллі Торккель перед тим, як приєднатися до трупи в якості акробата, у рідній Фінляндії був гімнастом.

«Я побачив шоу Сірк дю Солей по телевізору у Фінляндії, коли був дитиною. Побачене мене вразило. Так що вже дуже давно я вирішив, що хочу працювати у цьому цирку, хочу бути частиною шоу», – розповідає Торккель.

У цій виставі беруть участь 52 виконавця з різних куточків світу. Втім, чимало людей залишаються за лаштунками шоу. Серед них – троє костюмерів.

«Можете собі уявити, з усіма цими акробатичними номерами, динамікою на сцені, костюми просто не витримують та постійно рвуться», – каже Джалберт.

Після закінчення вистави костюми складаються у спеціальні ящики разом із рештою декорацій та самим шатром. Все це транспортується на 64 вантажівках до наступного міста, де на очах глядачів знову з’явиться казковий світ з танцями, музикою та польотами під куполом.

(Передрук із «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG