Доступність посилання

ТОП новини

«Батьківщина» готує відповідь на мажоритарний УДАР


Київ – Об’єднана опозиція збирається 15 жовтня на свій з’їзд. Він відбудеться після заяви партії УДАР про зняття 26 кандидатів за мажоритаркою на користь Об’єднаної опозиції. Водночас політична сила Віталія Кличка розраховує на те, що «Батьківщина» у відповідь відкличе своїх 22 кандидатів у певних округах. У «Батьківщині» стверджують, що готові піти назустріч. Але умови обміну від Кличка напередодні з’їзду не прийняли. Політологи вважають таку неузгодженість додатковим козирем у руках провладних партій.

Список кандидатів в одномандатних округах, яких «Батьківщина» відкличе на користь УДАРу, партійці планують оприлюднити за результатами сьогоднішнього з’їзду. УДАР уже розповів, хто зійде з дистанції від їхньої політичної сили і кого він хоче бачити серед відкликаних з боку Об’єднаної опозиції. В УДАРі посилаються на соціологічні дослідження, які обидві політичні сили замовили спільно, зазначила у коментарі Радіо Свобода кандидат від партії Кличка Оксана Продан.

«І якщо окремі мажоритарники вважають, що соціологія неправильно щось робить, нехай ідуть шляхом Королевської і позиваються до суду», – каже вона.

Кандидат від «Батьківщини» в одному із київських округів Ксенія Ляпіна, яка виявилась у переліку «пропозиції на відкликання», назвала цю заяву УДАРу «провокацією». За її словами, списки ніхто не узгоджував.

«Батьківщина», безумовно, готова знімати своїх кандидатів, і ми це зробимо на наступному з’їзді, але не тих, що пропонують в УДАРі», – заявила вона.

«Батьківщина» завжди набирала більше голосів, аніж прогнозували їй соціологи, зазначила Ксенія Ляпіна у коментарі Радіо Свобода. На її думку, неузгодженість кандидатів в округах не вплине на загальний рейтинг партій.

Сильний опозиційний мажоритарник не влаштовує ані владу, ані своє керівництво – політолог

Те, що один кандидат зійде з дистанції на користь іншого, не означає, що виборці за цього іншого неодмінно проголосують, наголошує політолог Віктор Небоженко.

За його словами, для партії влади потрібно провести в Раду як мінімум сто своїх мажоритарників, тому вони боротимуться до кінця, а суперечки в середовищі опозиції майже не лишає їй шансів в округах. Хоча насправді сильні мажоритарники опозиційним лідерам не потрібні, вважає політолог.

«Депутат, що потрапить в Раду від опозиції від мажоритарного округу, – це боєць у всіх значеннях. І він пройшов і чорний піар, і тиск прокуратури, і бандитів, і тиск очільників свого апарату в Києві. Це людина, що буде поводитися незалежно і в будь-який момент зможе сказати: перепрошую, я цього не зроблю, бо я обіцяв своїм виборцям», – зауважує Небоженко.

Тим часом, відповідно до досліджень, проведених серед двох тисяч респондентів у всіх регіонах України і оприлюднених днями фондом «Демократичні ініціативи», 17% із опитаних, хто збирається йти на дільниці, взагалі не знають нічого про наявність мажоритарної половини виборів, а 36% не знають жодного кандидата у своєму окрузі.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

XS
SM
MD
LG