Доступність посилання

ТОП новини

У Європі не знають, що робити з Україною (європейська преса)


Прага – Із наближенням виборів до парламенту України в Європі лунає все більше голосів зневіри в можливості їхнього проведення на чесному і демократичному рівні. Видання цитують нового посла ЄС у Києві Яна Томбінського, який каже, що в Україні навіть у владі «визнають факт наявності політв’язнів». А польська Rzeczpospolita звертає увагу на протистояння в Україні між прихильниками і противниками Української повстанської армії.

Московська «Независимая газета» правильно передбачила вже одинадцяте перенесення, цього разу на листопад, судового засідання в Харкові у справі Єдиних енергетичних систем України, де основним звинувачуваним виступає ув’язнена на 7 років лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко. Газета також цитує експертів, які кажуть, що тривале ув’язнення одного з лідерів української опозиції призвело до того, що «Тимошенко втрачає статус лідера». Київський аналітик Кость Бондаренко сказав газеті: «Уже зараз на перше місце серед опозиціонерів вийшла партія УДАР боксера Віталія Кличка. Це означає, що виборці перестають сприймати Тимошенко як діючого політика, і цю нішу займають інші лідери». Газета з Москви також цитує колишнього керівника моніторингового комітету ПАРЕ в Україні Ганне Северинсен, яка вважає, що за умови ув’язнення лідерів опозиції, українські «вибори не стануть ні вільними, ні чесними». Експерти також вважають, що «в Європі поки що не знають, що діяти з Україною: запроваджувати санкції проти членів команди Януковича – означає підштовхнути Київ до інтеграції в структури СНД. А махнути рукою на ситуацію – означає поступитися принципами і ризикнути репутацією». Але ні одного, ні іншого в ЄС собі дозволити не можуть. «Независимая газета» також цитує нового посла ЄС в Києві Яна Томбінського, який зауважив, що в Україні, навіть у владі, «визнають факт наявності політв’язнів».

Польська Rzeczpospolita та інші європейські видання інформують про демонстрації 14 жовтня в день 70-ої річниці Української повстанської армії в містах України як «прихильників, так і ворогів» УПА. Газета зауважує, що в Києві націоналісти з партії «Свобода» пройшли маршем центром столиці й вимагали від влади України визнати вояків УПА за ветеранів боротьби за незалежність і встановити на їхню честь державне свято 14 жовтня. А комуністи на своєму паралельному зібранні в столиці засудили «фашистські» гасла націоналістів і влаштували символічний «трибунал» для давно загиблих лідерів ОУН-УПА. Ця ж польська газета оприлюднила великий матеріал про участь вояків УПА у масових вбивствах поляків на Волині та в Галичині у 1942-46 роках. У статті йдеться також про протистояння між Армією Крайовою та УПА у згаданий час.

Чеська IDNES попередила у час старту зимового сезону для автомобілістів про три небезпечні типи зимових гум для автомобілів, які походять з України й Китаю, але не назвала конкретних постачальників цих гум, лише наголосила, що «GTRadial, Effiplus Epluto та Premiorri Via-Maggiore не витримали нинішніх випробовувань на мокрих шосе».Експерти засвідчили: «Намагалися довідатися про постачальників у Чехію, але нам не вдалося вступити з ними в контакт».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG