Доступність посилання

ТОП новини

Скільки коштують голоси виборців в Україні?


Київ – Від початку виборчої кампанії громадські активісти зафіксували в Україні понад 300 випадків використання адмінресурсу та стільки ж фактів підкупу виборців. Не менше порушень прогнозують члени Всеукраїнської громадської організації «Альянс «Майдан» під час підрахунку голосів 28 жовтня. Уникнути їх може допомогти «Народна ЦВК» – створювана громадськими активістами інтернет-сторінка, де розміщуватимуть копії протоколів про підрахунок голосів.

Студент Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана Дмитро ледь не продав свій голос. Хлопцю запропонували 150 гривень за те, щоб він проголосував сам та вмовив ще 10 своїх однокурсників віддати голос за невідомого депутата і заробити на цьому легкі гроші.

«Головне, щоб людина, яку ти шукаєш, була з дарницькою «пропискою». Ти знаходиш людину, ставиш їй таку умову, що вона повинна продати свій голос за 150 гривень і потім проголосувати за кандидата, котрого їй назвуть перед виборами. Щоб це довести, треба сфотографувати галочку в бюлетені на телефон і потім якимось чином передати людям, які це перевіряють. Після цього тобі передаються гроші, ці 50 гривень. Але є ще один маленький нюанс. Ти можеш від себе знаходити ще 10 людей і за кожну із них тобі дають ще по 50 гривень зверху. Тому виходить, що можна заробити непогані гроші», – розповідає Дмитро.

За даними Фонду «Демократичні ініціативи» та Київського міжнародного інституту соціології, відверто заявили про свою згоду продати голос близько 11,5% виборців. Більшість з них готова це зробити за суму від 200 до 500 гривень. Як мінімум половина цих людей свій голос таки продасть, переконаний експерт проекту «Майдан Моніторинг: Вибори 2012», соціальний психолог Віктор Пушкар.

Лише 7,5 мільйона гривень на округ

«Якщо треба буде підкупити 10% виборців в окрузі, де голосуватиме 150 тисяч, по 500 гривень на кожного, то це лише 7,5 мільйона гривень. Для справжнього міцного господарника, це не такі вже й великі гроші, тим паче, що за 5 років депутатства вони окупляться в рази. І, звичайно, передусім за рахунок населення», – попереджає Пушкар.

Щоб уникнути порушень під час підрахунку голосів, учасники проекту «Майдан Моніторинг» та низки організацій Києва, Тернополя і Харкова створили «Народну центральну виборчу комісію». Це інтернет-сторінка, де кожен член виборчої комісії, представник кандидата, спостерігач чи інша офіційна особа зможе викласти сфотографований чи зісканований четвертий примірник протоколу про підрахунок голосів на дільничній виборчій комісії.

Його, за 91-ю статтею Закону про вибори народних депутатів України, представники виборчої комісії повинні невідкладно вивісити для ознайомлення в приміщенні дільничної виборчої комісії одразу після підрахунку голосів, – наголошує координатор Всеукраїнської громадської організації «Альянс «Майдан» Олександр Попов.

«Ми пропонуємо дуже простий спосіб проконтролювати свій вибір і проконтролювати, чи він врахований. На сайті «Майдан» є сторінка «Народна ЦВК». Людина, яка зареєструвалась, отримує інструкції як краще за все сфотографувати, зафіксувати сам протокол і куди його відіслати. Всі протоколи, які ми отримаємо будуть оброблені, всі абсолютно протоколи будуть доступні, як і результати он-лайн для будь-кого. Тоді їх можна буде порівняти з результатами, що оприлюднить ЦВК», – запевняє громадський активіст.

На інтерактивній карті проекту «Майдан Моніторинг: Вибори 2012» станом на 15 жовтня загальна кількість зафіксованих порушень перевищила тисячу. Загалом волонтери додали 1875 фото та 230 відео-свідчень порушень.

Найбільша кількість скарг стосується порушення порядку ведення агітації. На другому місці – використання адмінресурсу. Також фіксують скарги на підкуп виборців, обман та порушення принципу рівності.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .
XS
SM
MD
LG