Доступність посилання

ТОП новини

Обама та Ромні: друга дискусія кандидатів


Нью-Йорк – У США завершився другий раунд дебатування кандидатів на посаду президента країни: чинного лідера, демократа Барака Обами і його республіканського опонента Мітта Ромні. Центральною темою обговорення стали підходи до стимулювання економічного зростання і політика США на Близькому Сході.

Півторагодинні дебати проходили в актовій залі університету Хофстра на Лонг-Айленді, що у містечку Гемпстед поблизу Нью-Йорка.

Президент Барак Обама і його суперник ставили перед собою різні цілі.

Мітт Ромні, спираючись на незаперечний успіх у перших дебатах, намагався посилити власні позиції перед виборцями. А президент Обама, який мав наступальну позицію, прагнув змалювати Ромні більш консервативним, ніж той виглядав останнім часом.

Визначена тема дебатів: проблеми внутрішньої і зовнішньої політики. Новий президентський диспут відрізнявся форматом. Запитання надходили безпосередньо від присутніх у залі, спонтанно. Це вимагало від учасників миттєвої реакції.

Питання здебільшого стосувалися внутрішніх проблем: стану економіки і рівня безробіття.

На який клас орієнтуються кандидати?

Барак Обама доводив, що економічні плани Ромні вигідні насамперед найбагатшим верствам населення, оскільки для них податки не зростатимуть.

«Коли губернатор Ромні каже «нехай Детройт збанкрутує», то я кажу, що моя ставка на американських робітників, на американську автомобільну промисловість, яка відроджується, – говорить Обама. – Я хочу робити це не лише у Детройті, а по всій країні».

Натомість Ромні стверджував, що економічна політика Обами призвела до астрономічного зростання державного боргу.

«Я керував бізнесом 25 років і балансував бюджет. Я керував Олімпіадою у Солт-Лейк-Сіті і балансував бюджет, – наголошував Ромні. – Я керував штатом Массачусетс і балансував бюджет упродовж усіх чотирьох років. А що казати про 5 трильйонів доларів дефіциту? Державну заборгованість у 10 трильйонів доларів він (Обама) довів до 16 трильйонів. Якщо президента переоберуть, він доведе державний борг до 20 трильйонів. Так ми доженемо Грецію».

Суперечка навколо теракту у Лівії

Напруження відчувалося, особливо тоді, коли йшлося про Лівію, де через напад на консульство у місті Бенгазі, здійснений терористичною організацією «Аль-Каїда», було вбито американського посла і ще трьох дипломатів.

Ромні заявляв про недостатню охорону дипломатичної місії та критикував усю близькосхідну політику Обами. Президент посилався на помилки інформації, але наголосив, що остаточна відповідальність лягає на нього. Кандидати обмінювалися доволі різкими словами.

Тринадцять телевізійних мереж транслювали дебати у прямому ефірі. Перший президентський диспут на початку жовтня, за статистичними даними, дивилися від 67 до 70 мільйонів американців. Це більше, ніж головні матчі сезону з бейсболу – найпопулярнішого у США виду спорту.

Присутні на диспуті коментатори вважали рахунок між Обамою та Ромні нічийним, але це лише перше враження.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG