Доступність посилання

ТОП новини

Барак Обама під тиском перед другими дебатами з Міттом Ромні


Прага – Коли у Європі буде ніч з вівторка на середу, діючий президент США Барак Обама зустрінеться на дебатах із кандидатом на президента від республіканців Міттом Ромні. Це вже другі дебати двох чільних кандидатів у президентській гонці у США. Після перших дебатів Обама перебуває під тиском своїх прихильників, які вимагають від нього реваншу над Ромні в 90-хвилинній дискусії в університеті Гофстра в місті Гемпстед, штат Нью-Йорк. На думку багатьох оглядачів, у перших дебатах Ромні мав перевагу над чинним президентом. Цього разу учасники дебатів змушені будуть відповідати й на питання глядачів у залі, де відбудеться ця дискусія. Питання вже зібрані та будуть стосуватися внутрішньої і зовнішньої політики. Буде також і пряма телетрансляція цієї дискусії – яка є передостанньою – між двома суперниками за три тижні до виборів президента США.

Відчуваючи всю гостроту відповідальності перед дебатами у вівторок, у Білому домі вирішили допомогти Баракові Обамі, коли державний секретар США Гілларі Клінтон взяла на себе у понеділок всю відповідальність за безпеку американських дипломатичних установ, у зв’язку з тим, що екстремістам вдалось атакувати американське консульство в лівійському місті Бенгазі 11 вересня, коли загинув посол США Крістофер Стівенс і ще троє працівників. Про це вона заявила під час візиту до Ліми (Перу) в інтерв’ю телемережі «Сі-Ен-Ен».

«Відповідальність лежить на мені. Я відповідаю за понад 60 тисяч працівників Держдепартаменту в усьому світі, в 257 пунктах. Президент і віце-президент однозначно не в курсі спеціальних рішень, котрі ухвалюються в напрямку безпеки дипломатичних представництв», – заявила Гілларі Клінтон.

Як очікується, це питання обов’язково пролунає під час сьогоднішніх дебатів, адже Мітт Ромні вже раніше заявляв, що напад в Бенгазі є проявом слабкості зовнішньої політики адміністрації Обами.

Експерти: Обама мусить бути дуже активним під час цих дебатів

Барака Обаму напружує сьогодні те, що він виглядав 4 жовтня, під час перших дебатів із внутрішньої політики, занадто млявим. І після першої дискусії рейтинг Ромні зріс. Сьогоднішні опитування показують, що обидва кандидати на перемогу 6 листопада перебувають у стані «статистичної рівності», тобто, виборці розділилися приблизно порівну у своїх симпатіях.

Джеймс Тарбер, керівник Центру конгресових та президентських досліджень із Вашингтона каже, що Обамі варто показати сьогодні всю свою енергію, щоб знову посилити свої позиції у цій кампанії.

«Президент Обама має більше виглядати як нетерплячий кандидат, аніж як професор, – каже Джеймс Тарбер. – Він має бути гарячим, відкритим і мати ясну стратегію, тему і звертання на кшталт того, що він збирається робити з робочими місцями. І в цих дебатах, зокрема, Обама має бути уважним до питань з аудиторії, направляти свої звертання до американського народу та показати під час дискусії різницю між ним і Ромні», – переконаний Джеймс Тарбер.

Повідомляють також, що Обама готувався до других дебатів чотири дні зі своїми радниками в сільському курорті в штаті Вірджинія. Експерти кажуть, що Обама краще орієнтується перед великою аудиторією з різними настроями, ніж Ромні. Також очікують, що діючий президент знову ловитиме свого республіканського суперника на його попередньому необережному висловлюванні щодо 47 мільйонів американців, які перебувають на утриманні уряду, повністю соціально залежать від його допомоги.

Хоча опитування самих демократів показують, що певні категорії населення, виборців, як, наприклад, незаміжні жінки, ставилися скептично упродовж перших дебатів до запевнень Обами про виконання ним обіцянок перших чотирьох років президентства.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG