Доступність посилання

ТОП новини

Україна серед лідерів у Європі за рівнем зайнятості населення – Мінсоцполітики


Київ – Україна входить у четвірку країн Європи з найменшим відсотком безробіття. Про це свідчить офіційна статистика і сфальшувати її
неможливо, запевнив в інтерв’ю Радіо Свобода речник Міністерства соціальної політики України Михайло Кухар.

Передбачена система податкових пільг малим підприємствам, які беруть на роботу безробітних

– Ухвалений закон про сприяння зайнятості значно покращив ситуацію. Цей закон містить низку абсолютно революційних положень. Зокрема, передбачені заходи із отримання першого робочого місця, спрощено процедуру оформлення студентів під час практики й роботодавець може не сплачувати податки, передбачено запис перший в робочій книжці.

Кожен український безробітний, який має соціальне страхування, отримує 10 мінімальних зарплат – це понад 10 тисяч гривень. Зараз безробітний може отримати кошти від держави на професійну перекваліфікацію. Якщо в нього застаріла професія, а зараз є потреба в низці інших професій, то, фактично, це оплата професійного перенавчання у будь-якому комерційному виші. Ще передбачена система зменшення оподаткування, податкових пільг малим підприємствам, які беруть на роботу безробітних. Це розгалужена система пільг для малого і середнього бізнесу. Усе це вже працює, й Україна входить у четвірку країн Європи з найменшим відсотком безробіття. У нас не тільки менший за середньоєвропейський рівень безробіття, ми ще входимо у четвірку лідерів країн з найбільшою зайнятістю.

– Пане Кухар, у Державній службі зайнятості зареєстровані 416 тисяч безробітних українців. Держкомстат оприлюднив дані, за якими рівень безробіття стабільно низький – півтора відсотка. Але колишній міністр соціальної політики Людмила Денисова у коментарі Радіо Свобода стверджує, що влада приховує реальне безробіття . Вона каже, що в Україні аж 2 мільйони безробітних і що Ви це приховуєте.
Цифри з безробіттям не можуть бути сфальсифіковані

– Цифри з безробіттям не можуть бути сфальсифіковані. Кількість безробітних рахується за методикою Міжнародної організації праці зі штаб-квартирою у Женеві. Популістські заяви щодо кількості безробітних звучали не раз в українській політиці, але щоразу Міжнародна організація праці і її щорічні місії, котрі приїжджають у нашу країну, підтверджують коректність офіційних цифр безробіття. Це кількість людей, що звернулися в пошуках роботи до Державного центру зайнятості.

– А якщо людина не звертається до Державного центру зайнятості, вона не є безробітною?

– Якщо, наприклад, моя дружина ніколи в житті не працювала і не збирається нікуди влаштовуватися, бо її влаштовує зарплата чоловіка, то за міжнародної методологією вона не є безробітною, вона є незайнятою особою. І я вас запевняю, що моя дружина з трьома дітьми не є безробітною в нашій країні, вона просто займається дітьми і сидить вдома. Вона жодного разу в житті не зверталася до Центру зайнятості. Тому вважати її безробітною і політично спекулювати цією цифрою є некоректно.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG