Доступність посилання

ТОП новини

Львів’яни економлять на опаленні, а експерт каже про міф і олігархів


Львів У медичних закладах Львівщини тепло від 17 жовтня. У більшості шпиталів котельні опалюються вугіллям. Тим часом в інших установах, а також у помешканнях людей опалювальний сезон розпочнеться залежно від рішення місцевих органів влади, щоб зекономити газ. Лише три дні були гарячими батареї у Львові, бо мерія зупинила теплопостачання до настання холодів. Постає і ще одне питання – чи по кишені мешканцям Львівщини тепло в оселях?

За ніч приміщення охолоджуються і зранку студентів на парах у кількох вишах побачила у верхньому одязі. Бо таки холодно. А люди, котрі мають індивідуальне опалення у своїх помешканнях, вмикають обігрівальні системи залежно не лише від температури на вулиці, але й з огляду на свої заробітки.

Зростання безробіття, зменшення доходів у родинах (середня зарплата у регіоні становить близько двох тисяч гривень) змушують багатьох людей економити на опаленні, менше використовуючи газ. Складніше тим, хто у помешканні має центральне опалення. У Львові таких будинків понад дві тисячі і лише 20 відсотків перейшло на автономне опалення. Люди сплачують великі суми за теплопостачання, але у багатьох квартирах прохолодно або ж затепло.

Заможні львів’яни не поспішають платити за послуги

Львів’яни, з якими спілкувалась, розповіли, що допоки немає морозів, вони ходять у хаті в теплому одязі, щоб якомога менше платити за газ.

– Платити 200 гривень за газ дуже дорого. Заплатиш комунальні послуги, і нічого не залишається. У нас абсурдні зарплати.

– У нас пічне опалення, в місяць зимою виходить 800 гривень. Дві кімнати, то що може нам залишитись на проживання… А щоб купити бойлер, то вже нам не виходить.

– Я на другій групі. Тисячу гривень взяла і два місяці – це лише за комунальні послуги оплатила. І все.

– У першу чергу стараються платити пенсіонери, з останнього тягнуться, а ті, що живуть у великих хатах, їздять на дорогих машинах, мають роботу, великі зарплати і ще ліві доходи – не платять.

Про те, що заможні львів’яни заборговують за оплату комунальних послуг, каже і міський голова Андрій Садовий. Тому «працюватимуть» із боржниками через суди. Мер обіцяє, що взимку в усіх оселях львів’ян буде тепло.

Із теплопостачанням у Львові ситуація критична

Оптимізм міського голови не розділяють на підприємстві «Львівгаз». Більшість мерів міст Львівщини, у тому числі і Львова, підписали розпорядження про початок опалювального сезону, не маючи виділених обсягів природного газу від НАК «Нафтогаз України», а це свідчить про неналежну підготовку міст до опалювального сезону, мовиться в офіційному повідомленні «Львівгазу». Відтак, жодна теплопостачальна організація області не може забезпечити повноцінну роботу своїх котелень.

«Львівгаз» відновило подачу газу тим котельням, що забезпечують теплопостачання лікувальних установ, дитячих садочків і шкіл. На сьогодні найбільш критична ситуація у Львові. Бо «Львівтеплоенерго», яке є найбільшим споживачем блакитного палива, не має ліміту, і воно використовує газ інших споживачів, пояснюють у «Львівгазі».

На сьогодні заборгованість Львова за використаний газ становить 117 мільйонів гривень. Із них борг населення – 93 мільйони, переважно за попередні роки, бюджетні установи і підприємства винні понад 20 мільйонів гривень.

Те, що український газ йде на соціальні потреби, є міфом – Гудима

Львівська область має найбільші поклади природного газу. Палива, яке видобувається в регіоні, повністю вистачило б для потреб регіону. На 35 родовищах Західної України, а це Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська, Волинська та Чернівецька області, видобувають п’яту частина всього українського газу. Загалом, за офіційними даними, працює понад 400 свердловин, із яких видобувають якісний газ.

Скільки саме українського газу йде для комунальної сфери і населенню – не відомо, як і точної кількості свердловин, з яких видобувають блакитне паливо, наголосив Радіо Свобода експерт Олесь Гудима. До 2010 року українським законодавством було передбачено використовувати на соціальні потреби власний газ.
Багато свердловин пороздавали олігархам. Ніхто не знає сьогодні, скільки українського газу йде для соціальних потреб
Олесь Гудима

«Міф, який ще ходить серед населення, що український газ сьогодні надають людям, – це фікція. Багато свердловин пороздавали олігархам. Ніхто не знає сьогодні, скільки українського газу йде для соціальних потреб: садочків, лікарень, вишів. Із 1991-го до 2009-го так і було. У 2010-му все було зруйновано. Треба повертатись до тих законів, які діяли три роки тому, позабирати свердловини», – каже експерт.

Без зовнішніх запозичень не втримати тарифи на газ, вважає експерт Олесь Гудима. При цьому він зауважує, що влада сьогодні не наважиться збільшити ціну, бо це спричинить соціальний вибух.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG