Доступність посилання

ТОП новини

В Афінах знову полетіли «коктейлі Молотова» (ВІДЕО)


Грецькі робітники 18 жовтня вдруге за три тижні в четвер пішли на страйк на знак протесту проти нової хвилі скорочень заробітної плати і пенсій. В той час, як вулиці в центрі Афін спорожніли на початку добового страйку, напередодні засідання в німецькому Бундестазі канцлер Анґела Меркель заявила, що Європейський Союз повинен мати можливість ветувати бюджет своїх членів, щоб не допускати дисбалансу в спільній економічній системі.

До другого за менше ніж місяць страйку грецьких робітників закликали дві найбільші профспілки країни, які вимагають припинення бюджетних скорочень. В Афінах знову полетіли «коктейлі Молотова» – пляшки з займистою рідиною, а поліція відповіла сльозогінним газом.

Як пояснює один із учасників протестів, державний службовець Петрос, тисячі протестувальників намагаються донести до уряду свою думку, що люди вже не витримують погіршення свого життя протягом трьох років без перспективи, що скороченням настане кінець.

«Я долучився до страйку, тому що я думаю, що ці скорочення ми, греки, вже не витримуємо. І ми повинні також бути включені у дискусію про нашу долю», – говорить протестувальник.

Кредитори Греції, Єврокомісія, Європейський центральний банк та Міжнародний валютний фонд, очікують, що уряд проведе значні скорочення на соціальні витрати на понад одинадцять з половиною мільярдів євро, щоб здобути черговий транш пакету допомоги на загальну суму близько 130 мільярдів євро.



Німеччина хоче збільшити фінансовий контроль ЄС

Тим часом напередодні засідання у німецькому Бундестазі канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила, що Європейський Союз повинен мати право заветувати бюджет країни-члена ЄС, якщо він загрожує стабільності всієї економічної системи Європи.
Зможемо досягти справжнього успіху, якщо дамо право Євросоюзові втручатися у складання національних бюджетів
Анґела Меркель

«Ми вважаємо, і я тут говорю від імені всього німецького уряду, що ми зможемо досягти справжнього успіху, якщо дамо право Євросоюзові втручатися у складання національних бюджетів у певних визначених межах, щоб забезпечити дотримання пакту зростання», – заявила лідер Німеччини.

На думку канцлера Німеччини, яка вкладає найбільше з усіх країн ЄС в європейський спільний бюджет і в пакет допомоги Греції, протягом трьох років кризи було досягнуто вже багато покращень, і єврозона стає стабільнішою. Проте для закріплення цих досягнень потрібно змінити деякі правила функціонування ЄС.

З іншого боку, проти зростання контрольних функцій у чиновників з Євросоюзу виступають такі країни, як Британія, яка є фінансовою потугою Євросоюзу і не бере участі у спільній європейській валюті. Підкорення спільним правилам клубу, до якого вони навіть не належать, вони вважають обмеженням своїх прав, що може загрожувати їхнім власним перспективам зростання.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG