Доступність посилання

ТОП новини

Понад 300 стрічок за 8 днів. У Києві стартує 42-й кінофестиваль «Молодість»


Київ – Вісімдесят фільмів у конкурсній програмі, 26 із яких – українські короткометражки, змагатимуться за призи кінофестивалю «Молодість». Статуетку «Золотого оленя» та 10 тисяч доларів отримає переможець 42-го за рахунком фестивалю, що розпочинається 20 жовтня у Києві.

Традиційно конкурсна програма «Молодості» складається зі стрічок молодих режисерів, котрі змагаються за перемогу у трьох номінаціях: найкращий короткометражний, студентський та повнометражний фільми. До головної програми повнометражних фільмів відібрано 12 стрічок із 16 країн світу (деякі зі стрічок – це спільна продукція).

Єдиною роботою від України у конкурсі повнометражних стрічок є фільм «Істальгія». Знімати його українській режисерці Дарині Онищенко допомагала інтернаціональна команда з України, Сербії та Німеччини. Стрічка розповідає про українську жінку-емігрантку, яка живе у Мюнхені і її сусіда – колишнього сербського боксера, та двох синів, що залишились у Києві.

«Мюнхенська історія розвивається в одному приміщенні, в квартирі, і ти дуже тісно працюєш з акторами. В головній ролі у нас українська актриса Ніна Ніжерадзе, яка грає в (київському – ред.) театрі імені Лесі Українки. Її текст був повністю німецькою мовою і для ролі їй потрібно було вивчити текст німецькою напам’ять. Ніна Ніжерадзе також грала у парі з Карлом Марковичем – відомим австрійським актором і режисером, що виграв головний приз «Молодості» минулого року», – пишається режисерка в коментарі Радіо Свобода.

«Фестиваль фестивалів» пропонує найважливіші кіноподії року

Позаконкурсна програма теж обіцяє бути не менш цікавою. Українській глядач зможе побачити стрічки відомих режисерів, котрі гучно пролунали у Каннах, Берліні чи Венеції, – каже програмний директор фестивалю Денис Нікітенко.

«Одна із найважливіших поза конкурсних програм фестивалю «Молодість» – це програма «Фестиваль фестивалів», що пропонує найважливіші кіноподії року. В ній ми показуємо «Полювання» Томаса Вінтерберґа, що отримав приз за найкраще виконання чоловічої ролі (данський актор Мадс Міккельсен – ред.) у Каннах, також угорський фільм «Просто вітер» (режисер Бенс Фліґауф), який на Берлінському фестивалі отримав срібного ведмедя, фільм «П’єта» Кім Кі Дука – це повернення відомого корейського автора в велике повнометражне ігрове кіно. Фільм був представлений у Венеції і отримав там «Золотого лева». Також хочеться сказати і про Карлоса Рейґадаса, про його фільм «Після мороку в світло», який ми теж показуємо в рамках цієї програми і який отримав приз за найкращу режисуру в Каннах», – розповів Нікітенко Радіо Свобода.

Існує тенденція створення міського урбаністичного фільму – член журі

Кінофестиваль «Молодість» є альтернативним прокатом для фільмів молодих режисерів. Після дебюту на фестивалі багато стрічок згодом потрапляють і на широкі екрани. Цього року вони наслідують світову тенденцію відходу від поетичного кіно, розповідає член журі національного конкурсу короткометражних фільмів, директор кіноархіву Національного центру Олександра Довженка Іван Козленко.

«За результатами перегляду, можна сказати, що зараз існує тенденція на створення соціально ангажованого кіно, міського урбаністичного фільму, який піднімає проблеми міського середовища і в цьому сенсі це таке нове слово в українському кіно, оскільки немає відсилок до якихось традиційних сюжетів або ці відсилки залишаються на маргінесах», – каже Козленко в коментарі Радіо Свобода.

Фільмом-відкриттям фестивалю цього року стане заборонене в часи СРСР українське німе кіно «Шкурник» режисера Миколи Шпиковського, яке супроводжуватиме музика симфонічного оркестру, а найважливішим нововведенням – демонстрація більшості фільмів у HD якості з цифрових носіїв. Це означає, що на екрани стрічки потраплятимуть не з плівкових, а з цифрових проекторів.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG