Доступність посилання

ТОП новини

Футбол: і Україна не Росія, і Чорногорія – не Молдова


Росіяни святкують взяття воріт
Росіяни святкують взяття воріт
Футбольна збірна України пережила найпохмуріший жовтень у своїй історії. Так погано «синьо-жовті» не розпочинали ще жодний відбірний цикл. Раніше найменш вдалим був початок відбору до Євро-96. Тоді українська команда програла збірній Литви і зіграла внічию зі словенцями, після чого лише в третьому матчі зуміла обіграти збірну Естонії.

Нинішні стартові «здобутки» ще скромніші – два очки після трьох матчів, передостаннє, п’яте місце у групі H. Позаду – лише аутсайдер усіх кваліфікаційних турнірів команда Сан-Марино, попереду – не тільки прямі конкуренти в боротьбі за вихід на чемпіонат світу 2014 року англійці, чорногорці і поляки, а й більш ніж скромна збірна Молдови, в матчі з якою минулого тижня українці втратили перші важливі очки.

Наступним суперником була команда Чорногорії – така собі Moldova Strong, збірна, що також сповідує захисний стиль, але при цьому ще й може відповісти разючою контратакою – на відміну від футболістів з Молдови.

Постійний тиск, «ігрова і територіальна перевага» господарів протягом всього першого тайму призвела… до голу у ворота Андрія П’ятова вже на доданих до першого тайму хвилинах.

Після обрізки Михалика, який пасував на Кучера (центральний захисник з якогось дива опинився на лівому фланзі півзахисту) пішла швидка контратака, вихід Дам’яновича сам на сам з П’ятовим і гол, який так і залишився єдиним у цій зустрічі.

По перерві набагато реальнішим був другий гол чорногорців, ніж нічия. Наприкінці матчу після порушення Селіна у власному штрафному майданчику гол із пенальті мав забивати Йоветич, але його удар П’ятов парирував.

До речі, подібний ігровий графік минулого тижня мала команда Росії – Азербайджан у ролі Молдови, а замість Чорногорії – значно потужніший суперник, півфіналіст Євро-2012 збірна Португалії. Португальцям росіяни забили вже на 6-й хвилині і після цього грали приблизно так, як чорногорці в Києві – дисципліновано в захисті, зі сподіваннями на контратаки.

Рахунок 1:0 у тому матчі зберігся до фінального свистка. Такий ще результат у вівторок був зафіксований у зустрічі з азербайджанцями. В цьому поєдинку подібність із грою Молдова – Україна була ще більш разюча. Азербайджанці трималися до останнього, і все ж на фініші матчу підопічні Фабіо Капелло (саме цей кваліфікований фахівець тренує зараз росіян) заробили рятівний пенальті…

Сподівання на 2013-й

Команда Молдови цього тижня на виїзді переграла головного постачальника очок – збірну Сан-Марино з рахунком 2:0. Перед тим, у п’ятницю, сан-маринців розгромили англійці – 5:0. А от у перенесеному з вівторка на середу (через сильну зливу у Варшаві) матчі з командою Польщі Вейн Руні і компанія перемогти не змогли – 1:1, як і у вересневому матчі з українцями.

Після цієї нічиєї збірна Англії одноосібно очолила групу – 8 очок після 4 матчів. За втраченими очками лідером стала команда Чорногорії – 7 очок після 3 ігор. Поляки треті – 5 балів після 3 матчів. Молдова має 4 очки після 4 ігор, Україна – 2 після 3 поєдинків, усі матчі програла збірна Сан-Марино.

Усі надії на зміну турнірного становища українці покладають уже на 2013 рік. Перший після зимової паузи поєдинок збірна України проведе 22 березня у Польщі. Тим часом, на першому місці в групі, вочевидь, зимуватимуть чорногорці – 14 листопада вони прийматимуть команду Сан-Марино. Того ж дня українці проведуть товариський матч у Болгарії. Федерація футболу України обіцяє, що на цей поєдинок «синьо-жовті» вирушать уже з новим головним тренером.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG