Доступність посилання

ТОП новини

Через 89 років після закриття в Києві відроджено подвір’я афонського монастиря


У Києві відроджено подвір’я афонського Свято-Пантелеймонівського монастиря.

На церемонії відкриття в неділю були присутні Президент України Віктор Янукович, Прем’єр-міністр Микола Азаров і Голова Верховної Ради Володимир Литвин.

«Ми сьогодні з Вами є учасниками відновлення історичної справедливості – відтворення подвір’я афонського монастиря», – звернувся до вірян Президент України Віктор Янукович.

У свою чергу, митрополит УПЦ (МП) Володимир зазначив, що подвір’я афонського монастиря в Києві існувало до 1923 року. Рішення про відновлення в Києві цього подвір’я було ухвалене на засіданні Священного синоду Української православної церкви (Московського патріархату) 20 липня на прохання ігумена монастиря архімандрита Ієремії.

Подвір’я відкрито на території Свято-Михайлівської церкви, що розташована при Олександрівській (Жовтневій) лікарні в Києві на вул. Шовковичній, 39/1.

Монастир Святого Пантелеймона на горі Афон у Греції є так званим «російським» – більшість його ченців становлять нині вихідці з Росії. Цей монастир не належить до Російської православної церкви і, як і всі інші афонські монастирі, підпорядковується безпосередньо Константинопольському Вселенському патріархатові. «Подвір’я» у православному світі є представництвом однієї церковної організації на території, підпорядкованій іншій.
XS
SM
MD
LG