Доступність посилання

ТОП новини

Хто збагачується від продажу українського газу населенню? (Огляд преси)


Київ – Найближчим часом ціна на газ для України може змінитися, стверджують «Ізвєстія в Україні». Після зустрічі з російським колегою, глава українського МЗС Костянтин Грищенко заявив, що нові газові договори вже готові. Очікувалося, що ці документи стануть головною темою для обговорення на зустрічі Президентів України і Росії. Однак ні до, ні після переговорів конкретні цифри і дати не прозвучали. Віктор Янукович та Володимир Путін обмежилися заявами про те, що перегляд контрактів триває. Однак експерти газети впевнені, що нову ціну на газ Київ дізнається через місяць. Стаття називається «З газу на газ».

Вочевидь, у Москві не пройшли непоміченими реальні успіхи українського енергетичного комплексу в енергозбереженні та перспективах видобування Україною сланцевого газу на шельфі Чорного й Азовського морів, переконує газета «Голос України». Все це оздоровлює українську економіку. Для Росії ж – навпаки. Для неї високі ціни на газ для України – лише ілюзія державного блага. Насправді російська високотехнологічна економіка стає дедалі більше сировинною, зазначає видання.

За даними «Нафтогазу», його дочірня структура «Газ України» закуповує блакитне паливо у вітчизняних газовидобувників за ціною від 70-80 до 90-100 доларів за 1000 кубів. У той же час населенню і підприємствам теплокомуненерго газ нині відпускається за ціною близько 195 доларів. Таким чином, продаж газу населенню і житлово-комунальному господарству не тільки не збитковий, але й приносить немалий – майже 100% прибуток. Про це стверджують «Вечірні вісті» у статті «Де протікає «Нафтогаз»?».

Газета «День» коментує підписання меморандуму про єдність дій у майбутньому парламенті між Об’єднаною опозицією «Батьківщина» і «Свободою», а також ігнорування підписання домовленостей Кличком. Від самого початку було зрозуміло, що вся ця метушня не варта виїденого яйця, зазначає видання. По-перше, усні й письмові домовленості практично ніколи політиками не виконуються. Пояснення таких дій завжди знаходяться і додаються на ток-шоу або в газетах. По-друге, є суто тактичні причини для Об’єднаної опозиції наполягати на підписанні і, відповідно, для УДАРу цього не робити. До того ж «Батьківщина» має еклектичну ідеологію із суміші лібералізму й соціал-демократії із сильним лівим популізмом. УДАР поки що тримається здебільшого ліберального посилання. Про інші розбіжності опозиціонерів йдеться в статті «Коли й навіщо об’єднуватись?».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG