Доступність посилання

ТОП новини

США і ЄС закликають Україну до проведення вільних виборів


Державний секретар США Гілларі Клінтон та верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон закликали українську владу провести вільні вибори, наголосивши, що вони стануть іспитом для країни.

Про це Клінтон і Аштон пишуть у своїй статті, опублікованій сьогодні в американській газеті New York Times.

За їхніми словами, за 21 рік незалежності Україна домоглася значного прогресу в реформуванні і модернізації країни. Україна також стала важливим партнером у вирішенні низки актуальних глобальних і регіональних проблем.

Разом з цим вони наголошують, що на даний момент є деякі тривожні тенденції, що підтверджуються останніми проміжними доповідями місії спостереження за виборами Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ.

«Ми стурбовані повідомленнями про використання адміністративного ресурсу на користь владної партії та кандидатів від владної партії, а також труднощами, з якими стикаються українські ЗМІ. Крім того, ми стурбовані продовженням практики проведення Центральною виборчою комісією своїх засідань у закритому режимі та відсутністю представників деяких політичних партій в окружних і дільничних виборчих комісіях», – пишуть вони.

Також їх турбують повідомлення про підкуп виборців.

Клінтон та Аштон висловлюють жаль, що лідери опозиції через судові процеси, які, за їхніми словами, не відповідають міжнародним стандартам, були позбавлені права участі у парламентських виборах.

«Український уряд має вирішити проблему цих вибіркових переслідувань, в тому числі у справі колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко та інших колишніх високопоставлених чиновників», – наголошують вони.

Клінтон та Аштон очікують від Президента Віктора Януковича та його уряду вирішення цих проблем, особливо щодо права політичної участі у виборах та забезпечення вільного доступу до ЗМІ для всіх кандидатів. «Це момент, коли лідери України повинні виправдати надії своїх громадян», – наголошують керівник зовнішньополітичного відомства США та координатор зовнішньої політики Європейського Союзу.
XS
SM
MD
LG