Доступність посилання

ТОП новини

Рівненський КВУ вимагає роз’яснень щодо голосування вдома


У суботу, 27 жовтня, дільничні виборчі комісії розглядатимуть заяви виборців щодо голосування вдома з доданими документами та вирішуватимуть, кому варто надати таку можливість. Однак члени дільничних комісій на Рівненщині не знають, які саме медичні документи підтверджують право на голосування вдома.

Як повідомив кореспондентові Радіо Свобода виконавчий директор рівненської організації Комітету виборців України Микола Глотов, упродовж жовтня до Рівненської організації комітету виборців надійшли повідомлення з виборчих комісій, яким передають заяви про голосування вдома із копіями посвідчень про інвалідність, ксерокопіями епікризів, копіями довідок МСЕК про інвалідність. Жоден із цих документів не містить у своїй назві слова «довідка», яке передбачає закон «Про вибори народних депутатів України».

Щоб дізнатися, ким має видаватися подібна довідка і якої форми вона має бути, рівненський КВУ ще на початку жовтня направив запит до Центральної виборчої комісії та Міністерства охорони здоров’я. Юристи комітету просили надати зразок довідки, яка має засвідчувати факт тимчасової нездатності особи пересуватися самостійно, і роз’яснити, чи мають право видавати такі довідки фельдшерсько-акушерські пункти.

У відповіді з ЦВК йшлося про те, що порядок видачі і форму таких довідок визначає Міністерство охорони здоров’я. Тим часом відповіді з МОЗ у Комітеті виборців не дочекалися.

Відсутність роз’яснень із боку МОЗ може призвести до виникнення непорозумінь, зазначає Микола Глотов. Існує загроза, що чимало виборців, які за станом здоров’я не можуть голосувати на виборчій дільниці, взагалі втратять можливість проголосувати. Або ж навпаки, можливість проголосувати вдома отримають ті виборці, які повинні голосувати на дільницях, кажуть представники КВУ.
XS
SM
MD
LG