Доступність посилання

ТОП новини

Деякі міжнародні спостерігачі свідомо перекручують інформацію або підіграють владі – Чекмишев


Київ – 26 жовтня – останній день виборчої кампанії, коли учасники перегонів мають право проводити агітацію, а спостерігачі – публікувати попередні звіти. У Києві представники низки міжнародних організацій оприлюднили дані про порушення і проблеми, які вони помітили. При цьому одне і те саме порушення спостерігачі трактували по-різному, залежно від політичної орієнтації засновників організації.

Спостерігачі від Міжнародного експертного центру виборчих систем (штаб-квартира розташована в Нідерландах), який підтримують ліві партії Європи та Ізраїлю, зафіксували найбільше порушень у штабах кандидатів-мажоритарників.

Як повідомив президент Центру Олександр Цінкер, «згідно з повідомленнями з регіонів, найбільш поширене таке порушення, як підкуп виборців. Головна причина цього явища, можливо, пов’язана з розчаруванням виборців та відсутністю місцевих кандидатів, за яких вони воліли б проголосувати».

Спостерігачів щиро здивували заяви окремих учасників виборчого процесу на кшталт: «Якщо я не переможу, значить, вибори сфальсифіковані!» Такі заяви фахівці розцінили як «чорний піар» і тиск на виборців та членів дільничних виборчих комісій. Спостерігачі також помітили не розв’язані проблеми комплектації виборчих комісій на місцях та відсутність рівного доступу до локальних ЗМІ усіх кандидатів, повідомив Цінкер.

«Усі мають рівні можливості» – болгарський соціолог

Тим часом спостерігачі від «Центральноєвропейської групи політичного моніторингу» кажуть, що усі кандидати мають рівні можливості, наприклад, спілкуватися з виборцями через соціальні мережі. За словами болгарського соціолога Димитра Хаджієва, владні партії та кандидати використовують телебачення, а опозиційні – інтернет.
Ті з кандидатів, хто не зміг потрапити на телебачення, використав соціальні мережі або друковані видання
Димитр Хаджієв

«Ті з кандидатів, хто не зміг потрапити на телебачення, використав соціальні мережі або друковані видання», – зазначив експерт. На його думку, чимало опозиційних кандидатів порушують виборчий закон, використовуючи для розміщення своєї реклами непристосовані для цього місця – від стін будинків до стовпів на вулицях.

Чи визнає світ українські вибори демократичними?

Спостерігачі «Центральноєвропейської групи політичного моніторингу» або свідомо перекручують інформацію, або підіграють владі, зазначив у розмові з Радіо Свобода голова неурядового комітету «Рівність можливостей» Олександр Чекмишев. Так, говорячи про рівність доступу кандидатів до ЗМІ, вони не взяли до уваги того факту, що саме телебачення – головне джерело інформації для більшості виборців.
Для 46 відсотків українців інформація – це телебачення, і лише 8 відсотків використовує інтернет
Олександр Чекмишев

«Для 46 відсотків українців інформація – це телебачення, і лише 8 відсотків використовує інтернет. Справді, інтернет є більш критичним, але водночас і більш збалансованим інформаційним джерелом», – каже експерт.

Спостерігачі від Світового конгресу українців теж відзначили брак рівного доступу до ЗМІ та рівних агітаційних можливостей для учасників виборчих перегонів від провладних та опозиційних сил. Як заявив Радіо Свобода член місії, колишній посол Канади в Україні Дерек Фрейзер, також присутні правовий та адміністративний тиск на опозицію та бізнес, який її підтримує.

Українське виборче законодавство залишає можливості різного прочитання, що призводить до непрозорого використання виборчих фондів, «розквіту» адмінресурсу
Дерек Фрейзер
«Українське виборче законодавство доволі складне, відтак, залишає можливості різного прочитання, що, у свою чергу, призводить до непрозорого використання виборчих фондів, «розквіту» адмінресурсу тощо. А це означає порушення демократичних норм і практик», – вважає Фрейзер.

Про ці ж проблеми напередодні говорили члени Комітету виборців України та громадянської мережі «Опора».

Влада ж, точніше, Президент Віктор Янукович обіцяє зробити все, щоб вибори відбулися у рівних умовах для всіх учасників виборчої кампанії. Міжнародні спостерігачі планують 29 жовтня оприлюднити свої звіти – відтак, буде відомо, чи вплинули наявні порушення на результати парламентських виборів-2012.
XS
SM
MD
LG