Доступність посилання

ТОП новини

На українських виборців важко тиснути, але їх легко купити – експерт


Київ – Відсутність Юлії Тимошенко у виборчому списку, повернення мажоритарників, зростання кількості технічних партій та випадків підкупу виборців – такі особливості цьогорічної передвиборчої кампанії називають експерти. Водночас, вони відзначили, що нинішні перегони схожі на усі попередні використанням адміністративного ресурсу та недовірою виборців до процесу підрахунку голосів. Також експерти зауважують, що українські виборці залишаються розділеними на два великих табори.

Передвиборча кампанія, що минає, відрізняється від двох попередніх кількістю порушень, яка зросла пропорційно до збільшення кількості кандидатів, відзначив у коментарі для Радіо Свобода голова Комітету виборців України Олександр Черненко. Це відбулося через повернення до виборчої системи десятирічної давнини – пропорційно-мажоритарної, уточнив він.

Якщо у 2002 році, за часів Кучми, на перше місце виходили адмінресурс і цензура, то нині нам доводиться говорити про підкуп і «джинсу» у засобах масової інформації
Олександр Черненко
«Кількість порушень приблизно однакова, і здійснюється це, у першу чергу, на мажоритарних округах. Але якщо у 2002 році, за часів Кучми, на перше місце виходили адмінресурс і цензура, то нині нам доводиться говорити про підкуп і «джинсу» у засобах масової інформації. Після 2004 року на українського виборця дуже важко натиснути. Тиск на виборця має зворотну реакцію. Але, на жаль, стало легше купити», – зазначив Черненко.

Айвазовська: зросла кількість технічних партій

Водночас зросла і кількість партій, які можна вважати технічними, зауважила голова правління громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська.

Технічні кандидати чи партії використовувалися з метою проведення кампаній проти кандидатів-конкурентів
Ольга Айвазовська
«Це означає, що є маніпулятивний компонент, який безпосередньо знищує баланс політичного представництва у комісіях партій та кандидатів під час підрахунку. Також технічні кандидати чи партії використовувалися з метою проведення кампаній проти кандидатів-конкурентів», – пояснила Айвазовська.

«Рейтинги опозиційних сил – результат відсутності Тимошенко»

На думку засновника соціологічної групи «Рейтинг» Олексія Антиповича, нинішня кампанія доволі схожа на багато попередніх. Суспільство, каже соціолог в інтерв’ю Радіо Свобода, з 2004 року залишається розділеним майже навпіл на два табори, і в обох від виборів очікують фальсифікацій. Утім, цьогорічні перегони, за словами Олексія Антиповича, мають істотну відмінність від попередніх – у них не бере участі Юлія Тимошенко.

Людина, яка претендувала на перемогу в президентській кампанії, не бере участі у цих парламентських виборах
Олексій Антипович
«Людина, яка претендувала на перемогу в президентській кампанії, не бере участі у цих парламентських виборах. Це, звичайно, прикро. Багато в чому перебіг кампанії, та ті результати які, на сьогодні, мають, зокрема, опозиційні сили продиктовані саме відсутністю Юлії Тимошенко у списку своєї партії», – наголосив Антипович.

Експерти погоджуються, що використання провладними кандидатами адміністративного ресурсу для збільшення своїх шансів на потрапляння у парламент є незмінним фактором усіх українських виборів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

XS
SM
MD
LG