Доступність посилання

ТОП новини

У соціальній мережі «ВКонтакте» торгують голосами


Київ – Від 150 до 500 гривень – за таку суму готові продати свій голос деякі користувачі соціальної мережі «ВКонтакте». Свої оголошення разом із мобільними номерами телефонів вони розміщують у відкритій групі «куплю голоси на вибори». Пропонують як і один, так і по 10-15 голосів одразу.

Студентка Тетяна з Солом’янського району Києва розмістила оголошення в соціальній мережі «Вконтакте», про те, що готова продати 5 голосів. У розмові з Радіо Свобода, за один голос вона назвала ціну в 400 гривень. Готова Тетяна й за необхідності надати доказ – фото бюлетеню після голосування. За кого голосувати, дівчині все одно.

«Немає конкретного кандидата, за якого я б проголосувала. Я не бачу партій і людей, що по-справжньому можуть змінити нашу країну», – відповіла Тетяна.

Студент із пропискою у Солом’янському районі Києва Владислав пропонує у соціальній мережі продати 10 голосів своїх одногрупників. На ціну 250 гривень, яку запропонувала йому журналістка Радіо Свобода за один голос, хлопець не погодився.

«За один голос скільки? Мені сьогодні дзвонили і 250 пропонували. Мені треба знати суму за один голос. Треба поговорити з людьми. Я можу через 20 хвилин передзвонити і сказати, чи нас влаштує ця сума», – торгується Владислав.



Групу «куплю голоси на вибори» в соціальній мережі «ВКонтакте» створив 29-річний працівник фірми інтернет-провайдера з Маріуполя ще 7 лютого 2010 року. А проте спершу торгували там голосами для підняття рейтингу сторінки користувача мережі, а не продавали голоси на виборах. Тематика оголошень на стіні групи змінилась одразу з початком виборчої кампанії. Більшість користувачів – студенти з Києва. А проте є також мешканці Запоріжжя, Івано-Франківська, Єнакієва, Чернівців, Кривого Рогу, Одеси та інших міст України.

Купівля-продаж голосів є кримінальним злочином – експерт

Такі люди не бачать ефективності від своєї участі у виборах, тому і продають свій голос. Роблять вони це переважно для того, щоб задовольнити базові потреби, пояснює директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко.

Так, вони готові продавати свої голоси, тому що розуміння громадянських обов’язків і якась громадянська поведінка з'являються лише тоді, коли людина може забезпечити свої базові потреби
Андрій Биченко
«На жаль, соціально-економічна ситуація в країні така, що більшість людей живуть, як мінімум, незаможно, як максимум, бідно. Так, вони готові продавати свої голоси, тому що розуміння громадянських обов’язків і якась громадянська поведінка з'являються лише тоді, коли людина може забезпечити свої базові потреби, тобто це харчування, житло, одяг для себе та своєї сім'ї», – пояснює Биченко.

За словами експерта з виборчого законодавства Андрія Гусака, відповідно до чинного законодавства купівля-продаж голосів є кримінальним злочином, що карається терміном ув’язнення на 2 роки.

Кримінальну відповідальність несе не лише той, хто дає гроші, а й той, хто продає свій голос
Андрій Гусак
«У даному випадку є ознаки складу злочину, за який наступає кримінальна відповідальність. При тому кримінальну відповідальність несе не лише той, хто дає гроші, а й той, хто продає свій голос», – наголошує Гусак.

За даними соціологічних досліджень фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва, продати свій голос за суму від 50 до 500 гривень готові 10% громадян України, а це 3 мільйони 600 тисяч людей. 17,6% з них вважають, що це дозволений законодавством і поширений спосіб агітації.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .
XS
SM
MD
LG