Доступність посилання

ТОП новини

У Росії Удальцова залишають на волі, а адвокат Развозжаєва обурений діями в Києві


У Росії координаторові руху «Лівий фронт» Сергієві Удальцову висунули звинувачення в підготовці масових заворушень. Запобіжний захід не змінили, Удальцов залишається на волі під підпискою про невиїзд. Сам опозиціонер заявляє про свою невинуватість. Кримінальну справу порушили після перевірки фактів, викладених у фільмі російського телеканалу НТВ «Анатомія протесту-2». Справа Удальцова є одним із найбільш значущих випадків кримінального переслідування лідерів російської опозиції та протестного руху, кажуть правозахисники.

Слідчий комітет Росії висунув офіційне звинувачення лідерові «Лівого фронту» Сергієві Удальцову. За звинуваченням в організації масових заворушень йому загрожує до 10 років ув’язнення. Удальцов провини не визнає.

«На мені немає ніякої провини, я йду з гордо піднятою головою. Якщо мене заарештують, сподіваюся, суспільство не промовчить, і будуть масові акції протесту. А я протримаюся. Росія буде вільною», – заявив Удальцов, йдучи на допит до Слідчого комітету.

В інтерв’ю російській редакції Радіо Свобода після допиту Сергій Удальцов заявив, що в будь-який момент може опинитися у в’язниці, так само як інші фігуранти справи, члени «Лівого фронту» – Костянтин Лебедєв та викрадений спецслужбами в Україні Леонід Развозжаєв. Удальцов додав, що він має намір продовжити громадську кампанію зі захисту політв’язнів, в якій братиме участь особисто.

Удальцов каже, що буде проведена експертиза автентичності відеозапису, показаного в «Анатомії протесту-2», після показу якої порушили справу проти нього.

Адвокат іншого фігуранта кримінальної справи про підготовку масових заворушень Леоніда Развозжаєва – Марк Фейгін – додав, що найближчим часом буде готовий цивільний позов до телеканалу НТВ у зв’язку з відеозаписом, який фігурує у фільмі «Анатомія протесту-2». Можливо, це буде колективний позов від усіх трьох фігурантів справи.

Адвокат вимагає розслідувати доставку Развозжаєва із Києва до Москви

Адвокат Развозжаєва висловив упевненість, що Удальцов залишився на волі, зокрема, тому, що Развозжаєв напередодні підписав відмову від явки з повинною та від свідчень проти Удальцова і зажадав порушити кримінальну справу, щоб розслідувати умови його доставки з Києва в Москву.

Марк Фейгін розповів про своє перше відвідування Развозжаєва в СІЗО.

«Ми переговорили про всі обставини до прибуття в Київ і після, і склали дві важливі заяви: звернення в Слідчий комітет про порушення кримінальної справи за 126 статтею КК «Викрадення людини» і його відмову від раніше даних свідчень і явки з повинною. Я думаю, що багато в чому це вплинуло на те, що Удальцова залишили під підпискою про невиїзд. Це дало можливість перепочинку фігурантам цієї справи», – зазначив адвокат.

Офіційний представник Слідчого комітету Володимир Маркін заявив, що відмова Развозжаєва від свідчень не вплине на перебіг слідства. У слідчих вистачає інших доказів, заявили в комітеті.

Служба безпеки України заявила про початок самостійної перевірки умов перебування російського опозиційного активіста Леоніда Развозжаєва на українській території і обставин його повернення в Росію. Відомство пояснює це рішення широким суспільним резонансом справи та суперечливими повідомленнями в пресі.

У Москві в суботу відбудеться акція на підтримку політичних в’язнів під гаслом «Ні тортурам і репресіям!». Акцію проводитимуть у формі одиночних пікетів біля будівель ФСБ на Луб’янці і Слідчого комітету.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG