Доступність посилання

ТОП новини

Військова прокуратура Польщі заперечила заяви про сліди вибухівки в уламках літака президента


Голова окружної військової прокуратури Варшави Іренеуш Шельонґ (л) і речник Військової прокуратури Польщі Збіґнєв Жепа (п) на прес-конференції в Варшаві 30 жовтня 2012 року
Голова окружної військової прокуратури Варшави Іренеуш Шельонґ (л) і речник Військової прокуратури Польщі Збіґнєв Жепа (п) на прес-конференції в Варшаві 30 жовтня 2012 року
Керівник окружної військової прокуратури в Варшаві на спеціально скликаній прес-конференції заперечив сьогодні повідомлення, що з’явилися в польській пресі, про нібито виявлення слідів вибухових речовин в уламках літака, в катастрофі якого під Смоленськом у Росії 2010 року загинув колишній президент Польщі Лех Качинський і ще 95 людей.

Як сказав полковник Іренеуш Шельонґ, у тих повідомленнях міститься низка неправдивих чи принаймні неточних заяв, а також безпідставні спекуляції.

Зокрема, наголосив він, неправда, ніби в результаті досліджень експерти заявили, що виявили сліди тротилу і нітрогліцерину в уламках літака чи на місці катастрофи; також військова прокуратура не має в розпорядженні ніякої експертизи, з якої випливало б, що сліди вибухівки виявили й на останках загиблих при катастрофі.

За його словами, насправді результати проведених експертами досліджень засвідчили сліди речовин, які можуть свідчити не тільки про вибухівку, а й про інші сполуки, наприклад, пестициди, розчинники чи косметику, для того ж, щоб мати підстави говорити про склад цих речовин, необхідні повні професійні дослідження в лабораторіях.

Сьогодні польське видання Rzeczpospolita заявило, що польські прокурори і експерти, які нещодавно проводили нові дослідження на місці катастрофи біля Смоленська, виявили на уламках літака сліди вибухових речовин. При цьому газета також вказала на можливість, що ці сліди можуть походити з невибухлих боєприпасів часів Другої світової війни, коли в регіоні Смоленська точилися важкі бої.
XS
SM
MD
LG