Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК занепокоєна «режисерами», які намагаються фальсифікувати вибори


Київ – У вівторок до ЦВК розпочали надходити перші протоколи з мокрими печатками. Попри це, процесом підрахунку голосів та роботою окружних комісій у Центрвиборчкомі занепокоєні не на жарт. Кажуть, є підстави говорити про спроби фальсифікацій. Цю думку поділяють і експерти, які наголошують, що подолати проблему з затягуванням оприлюднення результатів виборів можна лише з Кримінальним кодексом і залученням правоохоронних органів з боку ЦВК.

Представники 45-го окружкому з Донецька та 146-ї ОВК з Кременчука, що на Полтавщині, стали першими, чиї протоколи з мокрими печатками зареєстрували у вівторок у Центрвиборчкомі.

Однак, попри відповідність цих документів усім вимогам, члени ЦВК побоюються, що чимало подібних протоколів міститимуть «фантомні» результати голосування. У зв’язку з цим заступник голови Центрвиборчкому Жанна Усенко-Чорна запропонувала представникам окружкомів приносити до ЦВК і протоколи дільничних виборчих комісій. Адже вони були виготовлені на замовлення Центрвиборчкому і мають відповідні номери, що і дозволить виявити підробку, зауважує вона.

Всі вибори – театр?

Натомість не лише підрахунком голосів, але й роботою окружних виборчих комісій занепокоєний заступник голови ЦВК Андрій Магера. Зокрема він зауважує, що представники окремих ДВК вже третій день не можуть подати до своїх окружкомів протоколи результатів голосування. А у 223-му окрузі Києва, де наразі не опрацьовано навіть 35 відсотків протоколів, системні адміністратори з чотирьох дільниць, за його словами, внесли хибні дані до інформаційно-аналітичної системи «Вибори».
Під час виборів 2007 року таких проблем, які є наразі, не було. Не так повинна відбуватися робота. Склалося враження, що дещо привнесено туди ззовні
Андрій Магера

«Під час парламентських виборів 2007 року таких проблем, які є наразі, не було. Не так повинна відбуватися робота окружних виборчих комісій. Склалося враження, що дещо привнесено туди ззовні. Якщо режисери хочуть розіграти якусь виставу, то нехай добре ще раз подумають, чи варто це робити. Тим більше з огляду на окремі негативні моменти у висновках і ОБСЄ, і місії спостереження від Європарламенту, і багатьох поважних інституцій», – наголошує Андрій Магера.

Попри це найбільш одіозною наразі лишається ситуація з підрахунком голосів на Київщині, де у чотирьох із дев’яти округів досі не опрацьовано навіть половини протоколів щодо мажоритарників. До того ж куратор ЦВК з підрахунку голосів у Київській області Тетяна Лукаш коментарів з приводу цього всіляко уникає.

Процес підрахунку голосів пришвидшить Кримінальний кодекс?

Водночас експерт з виборчого законодавства Андрій Гусак вважає, що ситуацію з затягуванням підрахунком голосів на окремих округах наразі може вирішити лише втручання правоохоронних органів.
Самі фальсифікатори ще не знають, як їм все-таки досягти позитивного результату. Треба залучати прокуратуру
Андрій Гусак

«Самі фальсифікатори ще не знають, як їм все-таки досягти позитивного результату, тому що перевага опонентів від опозиції настільки сильна, що стільки не можливо сфальсифікувати. Треба просто залучати прокуратуру і вимагати пояснення у тих членів ОВК, які не приймають виборчі документи у членів дільничних комісій. Можливо, їх просто треба ознайомити із відповідною статтею Кримінального кодексу. Тоді вони будуть швидше працювати», – каже він і припускає, що за результатами виборів буде порушено низку кримінальних справ.

Між тим у ЦВК наголошують, що в разі виявлення фактів умисного спотворення інформації щодо результатів голосування, тут будуть звертатися до правоохоронних органів з подальшим порушенням кримінальних справ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG