Доступність посилання

ТОП новини

Канцлер Німеччини запевнила Туреччину в європерспективі


Анґела Меркель і Реджеп Тайїп Ердоган на прес-конференції в Берліні, 31 жовтня 2012 року
Анґела Меркель і Реджеп Тайїп Ердоган на прес-конференції в Берліні, 31 жовтня 2012 року
Канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила сьогодні, що Європейський Союз є «чесним партнером у переговорах» про вступ Туреччини до ЄС, незважаючи на постійні розбіжності між сторонами.

Як сказала вона після зустрічі з прем’єр-міністром Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом у Берліні, ці переговори триватимуть і далі.

Учора Ердоган, виступаючи в Берліні на політичному семінарі, заявляв, що Туреччина може втратити бажання вступити до Євросоюзу, якщо не стане його членом до 2023 року – року століття сучасної турецької республіки.

Турецький прем’єр також заявив, що прийняття до ЄС Кіпру було помилкою.

Туреччина намагається вступити до Євросоюзу вже 25 років. Вона подала заявку на вступ до ЄС іще 1987 року, а 1999-го отримала офіційний статус кандидата на вступ. 2005 року почалися вступні переговори, але нині вони практично зупинені через суперечку навколо Кіпру, а також через спротив провідних членів Європейського Союзу, Німеччини і Франції.

Приблизно дві третини на півдні однойменного острова займає міжнародно визнана Республіка Кіпр, яка з 2004 року є членом ЄС. Водночас на північному сході острова існує самопроголошена Турецька республіка Північного Кіпру, яку в усьому світі визнає тільки Туреччина.
XS
SM
MD
LG