Доступність посилання

ТОП новини

Пенітенціарії заявили, що про примусове годування Тимошенко «не може бути й мови»


Пенітенціарна служба не має підстав застосовувати примусове годування до колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, повідомили сьогодні у прес-службі Державної пенітенціарної служби України з посиланням на помічника голови служби Ігоря Андрушка.

«По-перше, вона вживає рідину, по-друге, у палаті, де вона перебуває, є продукти в холодильнику, які постійно передають їй її родичі, а по-третє, з цього приводу в нас немає жодних рекомендацій лікарів», – сказав Андрушко, як його цитує агентство УНІАН.

За його словами, до примусово годування в пенітенціарних установах вдаються вкрай рідко.

Стосовно ж засудженої Тимошенко «така можливість не розглядається ще й тому, що ми розуміємо, з ким маємо справу, добре знаємо про її намагання постійно влаштовувати провокації проти співробітників пенітенціарної служби, відповідно про застосування жодних силових заходів не може бути й мови», сказав представник пенітенціарної служби.

Сьогодні захисник колишнього прем’єра Сергій Власенко заявляв, що ймовірне примусове годування колишнього Прем’єр-міністра, про можливість якого говорили пенітенціарії, прирівнюється до тортур. При цьому він послався на статтю 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, неофіційно відомої як Європейська конвенція прав людини, яку Україна ратифікувала.

Насправді згадана стаття, «Заборона катування», в офіційному українському перекладі звучить так: «Нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню». Про примусове годування в Конвенції нічого не сказано.

Учора начальник управління Державної пенітенціарної служби в Харківській області Андрій Лапинський заявляв, що стосовно засудженої Юлії Тимошенко, яка нині голодує, можуть вдатися до примусового годування, яке передбачене відповідними інструкціями. Наразі ж, за його словами, з нею ведуть роз’яснювальні розмови, а лікарі спостерігають за її станом.

Тимошенко, яка перебуває на лікуванні у харківській лікарні, заявила позавчора, що відмовляється від їжі на протест проти сфальшованих, на її думку, виборів до Верховної Ради.
XS
SM
MD
LG