Доступність посилання

ТОП новини

У ЦВК не виключають, що не зможуть встановити результатів виборів в окремих округах


Член ЦВК Михайло Охендовський не виключає, що в окремих одномандатних округах ЦВК не зможе встановити результатів виборів. «У кожному конкретному випадку до підписання протоколу ЦВК ми будемо приймати рішення з тим, щоб максимально забезпечити реалізацію і захист конституційних прав громадян України», – сказав Охендовський.

За його словами, оскільки закон не дає можливості визнати вибори недійсними, немає підстав говорити про те, яке саме рішення повинна ухвалити Центральна виборча комісія. «На мою особисту думку, і в жодному разі це не є позицією ЦВК, у жодному разі не може йти мова про повторне голосування, тому що це не вибори Президента, а вибори народних депутатів України, і єдиний можливий вихід з деяких окремих ситуацій – це проведення повторних виборів», – заявив він.

Охендовський наголосив, що всі члени ЦВК сходяться на думці, що результати виборів повинні встановлюватися тільки після надходження всього масиву інформації, зокрема, оригіналів протоколів виборчих комісій з мокрими печатками. Лише після цього в комісії будуть юридичні підстави ухвалювати якісь рішення, заявив член ЦВК.

Охендовський не уточнив, щодо яких округів може бути ухвалене рішення про повторні вибори, зауваживши, що говорити про це зарано.

Раніше сьогодні заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна заявила, що Центральна виборча комісія може і повинна була б взяти на себе підрахунок голосів на виборах у проблемних округах. Але, за її словами, «головне питання – щоб було що підраховувати». «Коли вночі зриваються пломби і псуються бюлетені за певних кандидатів, то нема що там вже підраховувати», – сказала Усенко-Чорна.
XS
SM
MD
LG