Доступність посилання

ТОП новини

Обнуління виборчих списків: кому вигідно? (Oгляд преси)


Київ – Відразу кілька найбільших інвестиційних компаній заявили про можливе швидке падіння гривні. Прогнози невтішні: знецінення національної валюти відбудеться з дня на день. Аналітики і банкіри вважають, що за два місяці, котрі залишилися до кінця року, гривня «просяде» до 8,4–8,5 гривень за долар, а в новому році курс дотягне відмітки 9 гривень. Головна причина девальвації, як пояснюють «Ізвестія в Україні», – економічні проблеми в Європі, через які падає попит на український метал і продукцію хімпрому. Крім того, «відпустити» курс національної валюти доведеться для отримання нових кредитів від МВФ.

Опозиціонери, які пройшли в парламент, заявили, що можуть відмовитися від своїх місць у Раді. Таким чином вони вирішили висловити протест проти фальсифікацій на щойно минулих виборах. Політологи сходяться на думці, що ймовірність такого фіналу виборів-2012 мізерно мала. Але якщо це все ж станеться, то вперше в українській історії Верховна Рада працюватиме без опозиції. Про це пишуть «Ізвестія в Україні» у статті «З чого починається Рада?».

Сама по собі ідея складання мандатів опозиціонерами досить інноваційна та однозначно неприємна для Партії регіонів та влади загалом, стверджує «Газета по-українськи». Нові вибори регіоналам невигідні. Насамперед із фінансової точки зору. Зважаючи, що в минулу парламентську кампанію регіоналами були вкинуті фантастичні кошти, «швидка смерть» новообраного парламенту означала б для них значні фінансові збитки. З політичної точки зору, нові вибори означали б погіршення результатів правлячої партії. Недемократична та технологічно брудна кампанія, свавілля та зневага до волевиявлення людей лише множать та заохочують її опонентів. Моральна перевага опозиції є очевидною, переконує видання.

А ось експерт газети «День» вважає, що опозиція зробила дуже дивний крок, заявивши про обнуління списків. Політолог нагадує ініціаторам заяви одну з перших заповідей користування зброєю: її дістають лише тоді, коли збираються з неї стріляти. Просто лякати сенсу немає, тому що противник може вистрелити першим. Замість того, щоб не заходити у Верховну Раду, у опозиції зараз є сильніший крок – вимагати сформувати новий уряд. Про те, як це варто зробити, йдеться в матеріалі «Первомайськ не районного масштабу».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG