Доступність посилання

ТОП новини

Експерти пророкують перемогу Бараку Обамі


Хоча вподобання виборців розділилися практично навпіл, експерти вважають, що трохи кращі шанси на перемогу все-таки в чинного президента Барака Обами. Опитування громадської думки показує, що обидва кандидати набирають приблизно однакову кількість голосів. В намаганні виграти ці останні голоси, що вирішать результат кампанії, Мітт Ромні та Барак Обама ведуть агітацію практично без упину. Протягом останньої доби перед виборами, Ромні планує провести 14 зустрічей з виборцями в 7 штатах, Президент Обама – стільки ж зустрічей у 8 штатах.

«Для тих з вас, ваших друзів чи сусідів, хто тільки вирішує, за кого віддати свій голос, я кажу: це не просто вибір між двома кандидатами чи двома партіями. Це вибір між двома відмінними баченнями Америки. Це вибір між поверненням до попередньої моделі прийняття рішень нагорі, яке зруйнувало нашу економіку, і політикою підтримки середнього класу, яка виводить нас з цієї кризи», – заявив Президент Обама, виступаючи перед виборцями.

Мітт Ромні впритул наблизився до президентства, за яке він змагається вже другу виборчу кампанію.

«В нас залишилося всього два дні до нового старту. Два дні до першого дня нового початку. Я переконаний, що досягнення кращого майбутнього залежить не від обіцянок та ораторського мистецтва, а від чіткого плану, реальних досягнень та неухильної віри в американський дух. Для тих, хто переживає, що те, що нам вдалося за останні чотири роки, це найкраще, що в наших силах, хто боїться, що американська мрія зникає, хто не впевнений, чи будуть кращі робочі місця з кращою зарплатою, для всіх них в мене є відповідь - з правильним лідером Америка повернеться у всій своїй силі», - пообіцяв Мітт Ромні виборцям у штаті Пенсільванія.



Коли шанси кандидатів настільки близькі, зростає роль в кампанії їхніх дружин. Як Енн Ромні так і Мішель Обама невтомно агітують за своїх чоловіків. Утім, хоча за своїми вподобаннями американці розділені практично навпіл, більшість експертів вважає, що Обама все ж має дещо кращі шанси.

У США результат виборів вирішують так звані електоральні голоси, які складаються з голосів безпосередньо виборців. Кожен штат має певну кількість електоральних голосів, в які і переводиться результат голосування на виборчих дільницях. Аби виграти, кандидату треба набрати 271 один електоральний голос. Якщо врахувати ті штати, які традиційно голосують за ту чи іншу партію, то Обама вже набирає 237 електоральних голосів, Ромні – 206.

Для того, щоб набрати необхідну кількість електоральних голосів Обамі треба перемогти лише в трьох штатах, в яких виборці розділені навпіл: Айові, Вісконсині та Огайо. Колишній претендент в президенти та голова Демократичного національного комітету Говард Дін вважає, що йому це вдасться:

«Я вірю, що він виграє цю кампанію. Він виграє в Вірджинії та Огайо, і цього буде достатньо».

Цього ж висновку дійшли і дослідники Мічиганського університету, але з інших причин. Політолог Джастін Волферс та його колега проаналізували соціологічні опитування з 1930-х років і до сьогодні аби встановити, яке питання найбільш точно передбачає результат виборів. І це, яке не дивно, не традиційне «за кого ви проголосуєте», а… «хто, як ви думаєте, переможе?».

«Ви чуєте, що люди думають, як вони почуваються. І з цього ви отримуєте таке загальне відчуття, хто набере більшість у вашій громаді», - пояснює автор дослідження Джастін Волферс.

І на сьогодні більшість виборців, навіть ті, хто голосує за Ромні, вважає, що перемога дістанеться Бараку Обамі.

(Передрук з "Голосу Америки")

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG