Доступність посилання

ТОП новини

США: Обама – переможець президентських виборів


Нью-Йорк – Чинний президент США Барак Обама залишається на своїй посаді на новий чотирирічний термін. Для перемоги потрібно здобути щонайменше 270 голосів у колегії виборників.

Після більш як мільйона телевізійних агітаційних оголошень на мільярди доларів, після трьох президентських дебатів, після сотень промов на мітингах прихильників обидва кандидати прагнули отримати перемогу у критично важливих штатах.

За американською виборчою системою, для перемоги потрібно набрати 270 голосів членів виборчої колегії. У багатьох штатах кандидат, що отримав більшість голосів виборців, хай навіть з невеликою перевагою, забезпечує собі всі голоси членів виборчої колегії від цього штату.

Якщо у Вірджинії Мітт Ромні випередив Барака Обаму навіть незначною мірою, все одно йому гарантовано усі 8 голосів членів виборчої колегії штату.

Вся країна стежила за перебігом голосування на телебаченні.

«Дивіться, що показує опитування тих, хто щойно проголосував, – каже ведучий новин телемережі CNN Вулф Бліцер. – Ситуація у Флориді – 50 відсотків за президента, 49 за Мітта Ромні. Дуже близькі результати обох у Флориді. У Місісіпі інакше: 60 відсотків проголосували за Ромні, 40 відсотків за президента. У Місурі – Мітт Ромні – 53 відсотки, за президента – 44 відсотки».

Все це поки що попередні, неофіційні результати, але навряд чи перевірка виявить якісь помилки, адже все робиться комп’ютерною технікою.

У Конгресі без істотних змін

Цього року зафіксовано надзвичайну активність виборців. Після закінчення робочого дня довжелезні черги шикувалися у виборчих дільницях у Нью-Йорку, який, до речі, голосує традиційно за демократів.

Оскільки чисельно демократів більше, ніж республіканців, підвищена активність виборців працювала на користь Обами.

Тим не менше, Ромні був настільки певний у своєму успіху, що повідомив, що вже підготував заяву про свою перемогу. Як виявилося – передчасно.

На цих виборах обирають не лише президента. Переобирають увесь склад Палати представників Конгресу і третину Сенату, а також посадовців усіх рівнів – від депутатів законодавчих зборів штатів до районних суддів та шерифів.

Водночас проводилися референдуми з таких питань, як фінансування бібліотек, реєстрація одностатевих шлюбів та оренда громадських земель.

Щодо Конгресу, то там істотних змін не було. Республіканці, які два роки тому вибороли більшість місць у Палаті представників, зуміли її зберегти.

Без змін співвідношення сил і у Сенаті, де більшість у демократів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG