Доступність посилання

ТОП новини

Світ привітав Барака Обаму з переобранням президентом США


Привітання Баракові Обамі в Індії
Привітання Баракові Обамі в Індії
Прага – Світові лідери сьогодні вітають президента США Барака Обаму з переобранням на другий чотирирічний термін. Серед них Президент України Віктор Янукович, який висловив переконання, що відносини стратегічного партнерства між Україною і США «продовжать плідно розвиватися». Янукович також побажав Обамі успіху у проведенні реформ.

Європейський Союз у середу вранці оприлюднив заяву президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу і президента Європейської ради Германа Ван Ромпея, де сказано, що вони з нетерпінням чекали на продовження «тісної співпраці» з Бараком Обамою.

Схвалення також висловили окремі лідери європейських країн. Так, британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон був серед перших міжнародних лідерів, хто привітав результат голосування американців 6 листопада і через Twitter звернувся до Обами як до свого «друга».

У своєму листі до американського президента німецький канцлер Анґела Меркель наголосила, що вона «глибоко оцінила» співпрацю з Вашингтоном у боротьбі з глобальною економічною кризою. У середу Меркель заявила в Берліні, що з нетерпінням очікує на співпрацю з Обамою. «Ми добре знаємо один одного, і я з нетерпінням очікую на співпрацю – для стабілізації трансатлантичних стосунків між німецькою федеральною владою і США, але також між Європейським Союзом і США. Я бажаю йому успіхів сьогодні», – сказала Анґела Меркель у середу в Берліні.

Французький президент Франсуа Олланд назвав перемогу Обами «важливим міжнародним моментом для США і для всього світу».

У свою чергу представник російського президента Володимира Путіна заявив, що глава Кремля розцінив перемогу Барака Обами над його республіканським суперником Міттом Ромні «дуже позитивно» і послав вітальну телеграму до Вашингтона.

Обама переміг Ромні з відривом у майже 100 голосів виборників

За попередніми даними результатів голосування на президентських виборах в США 6 листопада, Барак Обама набрав понад 300 голосів членів Колегії виборників США, його суперник, республіканець Мітт Ромні, отримав трохи більше як 200 таких голосів, тоді як для перемоги потрібно щонайменше 270 голосів виборників, котрих делегують штати США.

Ромні привітав Обаму з перемогою одним із перших і сказав, що молиться за те, щоб президент досягнув успіху, керуючи державою.

Ізраїль, який раніше висловлював своє невдоволення дипломатичною позицією Обами щодо Ірану, тим не менше привітав його переобрання на другий термін. Зокрема, президент Ізраїлю Шимон Перес висловив сподівання, що Обама «зробить все, що може», щоб зменшити загрозу ядерної програми Ірану.

Президенти Афганістану та Пакистану спільно привітали Барака Обаму з переобранням і висловили сподівання на розширення зв’язків з Сполученими Штатами.

З другою перемогою на президентських виборах в США привітали Обаму також президент Китаю Ху Цзіньтао і прем’єр-міністр цієї країни Вень Цзябао.

Далай-лама, духовний лідер тибетців, зі свого боку, закликав Барака Обаму до «серйозних зусиль щодо відповідності його дій довірі американської спільноти».

Привітали Обаму з перемогою і його родичі з Африки. Так, його бабуся з кенійського села Коґело 91-річна Сара Обама не лише висловила упевненість, що її онук буде посилено працювати на своїй посаді, а й запросила його до себе, в Кенію. «Будемо раді бачити його вдома. Я хотіла б сказати йому також, щоб він віддавав все найкраще людям, котрі засвідчили свою довіру, обираючи його», – наголосила Сара Обама.

Кенійська бабуся Барака Обами каже, що була впевнена в перемозі онука
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Обаму в Києві привітали з перемогою
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG