Доступність посилання

ТОП новини

Як молодим політикам потрапити до Верховної Ради?


Середній вік депутатів-мажоритарників, які представлятимуть Луганщину у Верховній раді – 53 роки. Наймолодшому – 37, найстаршому – 72 роки. До парламенту з Луганщини проходять 9 представників Партії регіонів та 2 самовисуванці. Якщо брати регіоналів, то четверо з них раніше вже були народними депутатами, ще п’ятеро депутатський значок приміряють вперше.

Серед «новобранців» таких, що підпадають під категорію молоді, немає. Втім, присутні ті, хто ще недавно цією молоддю був. Наймолодший – Сергій Горохов (37 років). Під час виборів він запам’ятався проведенням суботників та встановленням дитячих майданчиків. У Луганську створив і успішно керує промисловим підприємством. Всі інші також або мають капітал, або ж займають керівні посади в органах місцевого самоврядування.

Втім, до Верховної Ради потрапили не лише нові обличчя, але й загартовані у парламентських баталіях особи – Віктор Тихонов, Олексій Кунченко, Володимир Демішкан. Найбільш досвідчений парламентар серед старої гвардії луганських регіоналів – Юлій Іоффе, який був народним депутатом 4 скликань. Починав депутатську кар’єру ще за часів Радянського Союзу.

«Навчений життєвим досвідом»

У своїй нинішній передвиборній програмі Юлій Іоффе обіцяв ініціювати законопроект щодо обмеження надприбутків монополій. Обіцяв підтримувати регіональні програми відродження підприємництва, підготувати законодавчу базу для забезпечення доступності житла, освіти, медицини, для реформування житлово-комунальної сфери та багато чого іншого.

Дізнатися думку самого депутата щодо результатів виборів та власне запитати, що йому заважало втілити свої плани раніше, не вдалося. Юлій Іоффе не захотів спілкуватися по телефону.

«Я навчений життєвим досвідом, що під інтерв’ю я повинен завжди розписатися, або давати його в прямому ефірі», – сказав він.

Більш комунікабельним виявився луганський молодий політик Денис Денищенко від партії УДАР. На цих виборах він боровся в 104-му окрузі і програв, посівши 5-е місце. Згідно з даними ЦВК, Денис Денищенко набрав майже три тисячі голосів, хоча, за паралельним підрахунком штабу Денищенка, у нього на одну тисячу голосів більше.

На відмінну від Юлія Іоффе, обіцяв Денис Денищенко значно менше. «Людям притаманно на щось сподіватися. А я їм нічого не обіцяв. Я їм обіцяв тільки залишатися чесною і порядною людиною і захищати їхні інтереси», – сказав він.

«Молодому політикові з принциповою позицією дуже складно»

Денисові 33 роки, і він веде активну громадську діяльність. У нього є свій громадський проект «Спортивний вихідний на чистому повітрі» – найбільший аматорський спортивний фестиваль в Луганській області, який проходить кожну першу неділю місяця з травня по жовтень.

Молодий політик реалізує волонтерські проекти. У своєму районі Денис Денищенко організовує людей для прибирання вулиць від сміття. Також у нього є своя газета та інтеренет-сайт.

Однак, якщо ти не належиш до місцевої політичної «еліти», боротися на виборах, тим більше молодому політикові, дуже складно, каже Денис Денищенко. «Сформована певна еліта, яка просуває свої інтереси і яка просуває своїх людей. Якщо ти молодий політик і йдеш від влади, тобі не так складно. А якщо ти молодий політик зі своєю власною думкою і зі своєю принциповою позицією, маєш стрижень, то тоді, звичайно, складно», – каже він.

Після виборів Денис Денищенко має деяке розчарування, але йти з політики не збирається, адже впевений: у нього ще все попереду.

На думку луганського політолога Валерія Архіпова, складнощі для молодих політиків пов’язані в першу чергу із солідними фінансовими витратами.
XS
SM
MD
LG